Eszkalálódik a palesztin-izraeli konfliktus
Október 7-én a reggeli órákban kevesebb mint fél óra alatt ötezer rakétát lőtt ki a Gázai övezet irányából Izrael déli és középső részére az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek minősített Hamász.
Eszkalálódik a palesztin-izraeli konfliktus
Tükör

Eszkalálódik a palesztin-izraeli konfliktus

Fotó: AFP/Mahmoud Hams
Tárik Meszár 08/10/2023 09:34

Október 7-én a reggeli órákban kevesebb mint fél óra alatt ötezer rakétát lőtt ki a Gázai övezet irányából Izrael déli és középső részére az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek minősített Hamász.

A szervezet katonai parancsnoka, Muhammad al-Dajf elmondta, hogy a csoport „5000 rakétával célozta meg az ellenséges állásokat, repülőtereket és katonai támaszpontokat”, és hogy az Izrael elleni támadás válasz volt a jeruzsálemi al-Aksza mecset meggyalázására és Gáza folyamatos ostromára. Emellett a palesztin fegyveresek izraeli településekre is behatoltak, azonban ezen események nem maradtak válaszreakció nélkül, mivel az Izraeli Védelmi Erők (IDF) nem sokkal később ellencsapást indítottak. Gázai orvosi források szerint legalább 232 palesztin halt meg a Hamász Izrael elleni offenzívája után indított izraeli légitámadásokban, míg a másik oldalon is legalább 200 ember vesztette életét. A harcok egyértelműen az eszkalálódás jeleit mutatják, mivel az izraeli válaszcsapást követően este 8-kor palesztin rakétazápor zúdult többek között Izrael egyik legfontosabb városára, Tel Avivra. A Hamász katonai szárnya azt közölte, hogy a rakéták az izraeli agresszióra szolgálnak válaszul.

A Hamász egy közleményben tudatta, hogy több izraeli katonát is foglyul ejtettek a határ közelében, miután harcosaik siklóernyőkkel és egyéb módon hatoltak be Izraelbe szárazföldi, tengeri és légi úton. A Reuters egyik videója azt mutatja, hogy palesztin fegyveresek egy izraeli katonát rángatnak ki egy tankból a Gázát Izraeltől elválasztó kerítésnél. A fegyveres csoport által közzétett többi videón legalább három civil öltözéket viselő férfi látható, akiket fegyverrel fenyegetnek. A Hamász szerint a férfiak izraeli katonák voltak.

A palesztinok hadműveletét az arab sajtóban „Taufán al-Akszá”-nak (Al-Aksza Áradás), a nemzetközi sajtóban „Al Aqsa Storm”-nak (Al-Aksza Vihar) nevezték el.

Nemzetközi reakciók

Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerint az Egyesült Államok egyértelműen elítéli a Hamász terroristái által az izraeli civilek ellen indított provokáció nélküli támadásokat. „Soha nincs igazolás a terrorizmusra. Szilárdan kitartunk Izrael kormánya és népe mellett, és részvétünket fejezzük ki a támadásokban elveszett izraeli életek miatt”. Hozzátette, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó beszélt Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadóval, és az Egyesült Államok továbbra is szoros kapcsolatban áll izraeli partnereivel.

Eközben az európai diplomácia vezetője, Josep Borrell elítélte a civilek túszul ejtéséről érkező híreket. A cselekményt a nemzetközi jog megsértésének nevezte, és követelte szabadon bocsátásukat.

Törökországban Recep Tayyip Erdogan elnök felszólította az érintett feleket, hogy a ma reggeli izraeli események fényében visszafogottan járjanak el, és tartózkodjanak az impulzív lépésektől, amelyek tovább fokozzák a feszültséget, míg Számih Sukri egyiptomi külügyminiszter kijelentette, hogy intenzív kommunikációt folytatnak a nemzetközi tisztviselőkkel a folyamatban lévő eszkaláció megállítása érdekében.

Az Egyesült Arab emírségek külügyminisztériuma pedig egy közleményt adott ki, amelyben az hangsúlyozzák, hogy meg kell állítani a palesztinok és izraeliek közötti eszkalációt, és az emberek megóvására kell törekedni.

Számos európai vezető a közösségi médiában nyilatkozott az erőszakról. Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a korábban Twitter néven ismert X-en kijelentette, hogy egyértelműen elítéli az erőszakot. „Ez terrorizmus a legaljasabb formájában. Izraelnek joga van megvédeni magát az ilyen szörnyű támadások ellen.” Emmanuel Macron francia elnök „teljes szolidaritását fejezte ki az áldozatokkal”, Olaf Scholz német kancellár pedig azt mondta, hogy „Németország elítéli ezeket a Hamász-támadásokat, és kiáll Izrael mellett”.

Magyarország köztársasági elnöke és miniszterelnöke is elítélte a palesztin akciót. „Határozottan elítélem az Izrael elleni, emberéleteket követelő támadásokat” - posztolta az X-en Novák Katalin. „Magyarország megerősíti megingathatatlan támogatását Izrael mellett” - írta a magyar államfő. Míg Orbán Viktor miniszterelnök szintén az X-en azt írta, hogy: „Határozottan elítéljük az Izrael elleni brutális támadást, és egyértelműen támogatjuk Izrael önvédelemhez való jogát”.

Azonban akad olyan nemzetközi nyilatkozat is, amelyben a palesztinok mellett állnak ki. Ali Hamenei iráni legfelsőbb vallási vezető tanácsadója támogatja az Izrael elleni palesztin támadást. „Gratulálunk a palesztin harcosoknak” – idézi Rahim Safavit az ISNA hírügynökség. „Kiállunk a palesztin harcosok mellett Palesztina és Jeruzsálem felszabadításáig” – mondja.

Fotó: AFP/Anadolu Agency

Netanjahu: Izrael „háborúban áll”

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton kijelentette, hogy az ország „háborúban áll”. Netanjahu elmondta, hogy folyamatosan zajlanak a műveletek a beszivárgott fegyveresek eltávolítására, és a tartalékosokat is mozgósították. A nyilatkozatot, amelyet az Izraeli Védelmi Erők Tel-Aviv-i főhadiszállásán vettek fel, délelőtt 11 óra körül tették közzé, több órával a harcok kirobbanása után. Yoav Gallant védelmi miniszter is megígérte, hogy Izrael „meg fogja nyerni ezt a háborút”. „A Hamasz ma reggel súlyos hibát követett el, és háborút indított Izrael Állam ellen. Az IDF-katonák minden behatolási helyen harcolnak az ellenséggel” – nyilatkozta Gallant. Ezenfelül a Kneszet ellenzéki pártjai vezetőinek közös nyilatkozata teljes támogatásáról biztosította az IDF-et, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el a terrorcselekményeket. Továbbá a kormány igazságügyi átalakítása elleni, szombat estére tervezett tiltakozások szervezői bejelentették a heti tüntetések lemondását. „Izrael lakosaival vagyunk, és teljes mértékben támogatjuk az IDF-et és a biztonsági erőket” – áll a tiltakozás szervezőinek közleményében. „Felhívjuk mindazok [figyelmét], akikre szükség van, hogy jelentkezzenek [szolgálati kötelezettségük miatt], és vegyék ki a részüket Izrael lakói biztonságának és egészségének megőrzése érdekében.”

További érdekesség, hogy Netanjahu felkérte Jaír Lapid és Benjámin Ganc ellenzéki vezetőket, hogy hárman együtt alakítsanak egységkormányt. Ganc állítólag azt mondta Netanjahunak, hogy fontolóra veszi az ajánlatot. Ez is jól mutatja azt a példa nélküli összefogást, ami Izrael népét jellemzi hosszú idők óta, és ami már sokszor átsegítette őket a legnehezebb szituációkon is.


A szerző az Eurázsia Központ kutatója

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások