Eurázsia jövőjéről Minszkben
Minszk adott otthont október 26-27-én az „Eurázsiai biztonság: valóság és kilátások egy átalakuló világban” című magas szintű nemzetközi konferenciának, amelyen harminc országból több mint százötven külföldi vendég vett részt, továbbá összesen mintegy háromszáz belarusz és külföldi think tank, intézet és kormányzati szerv képviselője. 
Eurázsia jövőjéről Minszkben
Selyemutak

Eurázsia jövőjéről Minszkben

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólalt a minszki biztonságpolitikai fórumon (Fotó: KKM)
Uladzimir Ulakhovich nagykövet 30/11/2023 11:08

Minszk adott otthont október 26-27-én az „Eurázsiai biztonság: valóság és kilátások egy átalakuló világban” című magas szintű nemzetközi konferenciának, amelyen harminc országból több mint százötven külföldi vendég vett részt, továbbá összesen mintegy háromszáz belarusz és külföldi think tank, intézet és kormányzati szerv képviselője. A konferencia célja az volt, hogy őszinte és átfogó vitát szervezzen az eurázsiai biztonság kilátásairól a fennálló világrend válságának, a kulcsfontosságú szereplők közötti krónikus katonai-politikai ellentéteknek és a köztük lévő kommunikáció szinte teljes hiányának árnyékában.

A konferencia megrendezését Aleksandr Lukashenko belarusz elnök kezdeményezte a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete tavaly novemberi jereváni csúcstalálkozóján. Belarusz jelenleg, „Szolidaritáson és együttműködésen keresztül a békéért és a biztonságért” mottóval a szervezet soros elnöke. Az államfő azt javasolta, hogy a konferencia margóján az ENSZ, a Shanghai Együttműködési Szervezet, a FÁK és más nemzetközi szervezetek titkárságainak vezető tisztségviselői széles körű megbeszélést tartsanak a nemzetközi helyzetről.

Annak ellenére, hogy sokan szkeptikusan álltak ahhoz az elképzeléshez, hogy a jelenlegi nehéz körülmények között össze lehet hozni a Nyugat és a Kelet képviselőit Minszkben, Belarusznak sikerült teljesítenie ezt a feladatot. Ez ismét megerősíti, hogy Minszk mindig is fontos platformja volt és marad a megbeszéléseknek és a párbeszédnek. Ez volt a helyzet 2015-ben is, amikor a fontos Minszki Megállapodásokat a belarusz fővárosban írták alá. Minszkben sikeresen lezajlottak a kelet-ukrajnai helyzet békés rendezését célzó háromoldalú kapcsolattartó csoport ülései. Minszk Budapesttel együtt az elsők között ajánlotta fel területét tárgyalásokra, miután az ukrajnai helyzet eszkalálódott.

Hazánk számos békekezdeményezés elindítója és aktív mozgatórugója volt. A konferenciát megnyitó Sergei Aleinik, a Belarusz Köztársaság külügyminisztere hangsúlyozta, hogy szükség van az eurázsiai térség vezetőinek csúcstalálkozójára, hogy megvitassák a jövőbeli eurázsiai biztonsági berendezkedést, amely tartós békét biztosítana közös nagy kontinensünkön. A béke szükséges az országok és népek haladásához, alkotásához és fenntartható fejlődéséhez. A belarusz külügyminiszter javasolta, hogy dolgozzanak ki egy „Sokszínűségi chartát a 21. századra” – egy olyan dokumentumot, amely rögzítené az igazságos világrend kialakításának elveit, és tükrözné a civilizációk sokszínűségének tényét.

A minszki konferencia megrendezése egy újabb gyakorlati lépés, amely megerősíti Belarusz következetes álláspontját a nemzetközi szereplők közötti párbeszéd szükségességéről és fontosságáról, valamint a belarusz fél erőfeszítéseit a kölcsönös megértés kialakítására és az államközi interakciók konfrontatív jellegének leküzdésére.

A konferenciára Minszkbe érkezett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. A plenáris ülésen felszólalva az ukrajnai konfliktus leállítására és tárgyalásokra, blokkosodás helyett konstruktív és civilizált párbeszédre szólított fel – ez az, ami ma mindannyiunknak hiányzik.


A szerző a Belarusz Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Ez a cikk az Eurázsia 2023. decemberi számában jelent meg. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások