Eurázsia-korszak, Eurázsia Fórum, Eurázsia magazin
„Elkezdődött Eurázsia korszaka” – hallhattuk az elmúlt években vezető  politikusoktól. Az Eurázsia magazin is immáron a III. évfolyamába  lépve, két éve a világrendi átalakulást és az eurázsiai szuperrégiót  mutatja be. 
Eurázsia-korszak, Eurázsia Fórum, Eurázsia magazin
Vélemény

Eurázsia-korszak, Eurázsia Fórum, Eurázsia magazin


20/12/2023 07:00

Horváth Levente
a szerkesztőbizottság elnöke

„Elkezdődött Eurázsia korszaka” – hallhattuk az elmúlt években vezető  politikusoktól. Az Eurázsia magazin is immáron a III. évfolyamába  lépve, két éve a világrendi átalakulást és az eurázsiai szuperrégiót  mutatja be. A világrendi átalakulások azonban nem egyik pillanatról  a másikra történnek, hanem hosszú-hosszú évek vagy akár évtizedek  alatt – ezért biztosan állíthatom, hogy az Eurázsia magazin is még soksok  évig, vagy akár évtizedekig is elkíséri a Kedves Olvasót ezen nagy  változások háborgó tengerén.

2023-ban azt láthattuk, hogy ez a tenger egyre erősebben háborog: egy világjárvány által megtépázott világban  2022-ben kitört az orosz-ukrán konfliktus, amely 2023-ban tovább fokozódott, majd energiaválság, újabb és újabb  proxyháborúk törtek ki a nagyvilágban: 

Horváth Levente

A Közel-Keleten márciusban még Irán és Szaúd-Arábia béküléséről jöttek a jó hírek, októberre azonban újra  forrongani kezdett a régió, a Hamász a jom kippuri háború 50. évfordulóján terrortámadást indított Izrael ellen,  ami egy jelenleg is zajló véres háborúba torkollott.

A Kaukázusban szeptember végén Azerbajdzsán elfoglalta a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah enklávét.

Kilenc puccs volt 2020 óta Afrikában, legutóbb 2023 július végén Nigériában, majd augusztusban Gabonban  zajlott le katonai hatalomátvétel. Az 1970-es évek óta nem látott puccshullám zajlik a kontinensen, ezek egyik  legnagyobb célja pedig, hogy a volt gyarmatosító Franciaország befolyását csökkentsék. Eközben a szudáni  polgárháború is zajlik a térségben. 

Egyre intenzívebb a mianmari polgárháború, ami lassan két éve tart. Az elmúlt hetekben Kína katonai hadgyakorlatokat  kezdett a közös határon. 

És még hosszan sorolható lenne a lista. A hidegháború végét követően folyamatosan csökkent a konfliktusok száma  a világon, 2010 óta azonban újra emelkedni kezdett. Mára már a konfliktusok száma, intenzitása és hossza is világszerte  a legmagasabb szinten van a hidegháború vége előtti időszak óta, az oslói Békekutató Intézet elemzése szerint.  A világ megérezte, hogy az eddigi egypólusú világrend, az atlanti kor átalakulóban van és egy új, eurázsiai korba  lépünk. Ebből kifolyólag két nagy csoportba oszthatók a konfliktusok: 

Az atlanti korszak végét fémjelzik az afrikai és közel-keleti konfliktusok. Ezen régiók és civilizációk a Nyugat  által rájuk kényszerített rendszerek ellen lázadnak – felkészül Délkelet-Ázsia! 

Az Eurázsia-korszak kialakulását akadályozó konfliktusok figyelhetők meg, amelyek a szuperkontinens konnektivitását  próbálják megbontani, ezzel hátráltatva az új világrend kialakulását. 2022-ben Közép-Ázsia volt a  célkeresztben, jelenleg a közel-keleti és az orosz-ukrán háború ver éket egy egységes Eurázsia kialakításába. 

Az elmúlt évtizedek történéseiből jól látható, hogy az atlanti érának vége, egy új korszak van kialakulóban. „Elkezdődött  Eurázsia korszaka” – jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György 2019-ben a „Pre-Session  Eurasia Forum” megnyitóján. A 2023-ban már negyedik alkalommal, a Magyar Nemzeti Bankban megrendezett Budapest  Eurasia Forumra 15 országból 52 magasrangú politikai és tudományos vezető érkezett, hogy az Eurázsia-korszak  jövőjéről, egy fenntartható, békés együttműködésen alapuló új világról folytassanak diskurzust.  Az Eurázsia magazin célja is, hogy közelebb hozza olvasóinkhoz az Eurázsia-korszak gondolatát, segítsen jobban  megérteni és felkészülni az új korszakra, amelyben nem a veszélyt, hanem a lehetőségeket kell meglátni. 

A III. évfolyammal megkezdtük a 2024-es évet, amihez áldott ünnepeket, békés, boldog új évet kívánok a szerkesztőség  nevében, továbbá sikeres felkészülést az Eurázsia-korszak kihívásaira. 

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások