Európa újra felfedezi Közép-Ázsiát
A nemzetközi kapcsolatokat jelenleg érintő bonyolult geopolitikai helyzetben az egész világnak, s benne Európának is példátlan biztonsági, gazdasági és energetikai kihívásokkal kell szembenéznie. Korábban elképzelhetetlen vagy félretett gazdasági és diplomáciai kapcsolatok is újraélednek. Ilyen például Németország és a Közel-Kelet, vagy az Európai Unió és Közép-Ázsia együttműködése is.
Európa újra felfedezi Közép-Ázsiát
Selyemutak

Európa újra felfedezi Közép-Ázsiát

Charles Michel és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök (Fotó: Kazakhstan Presidential Press Office)
Veres Szabolcs 23/05/2023 07:00

A  nemzetközi kapcsolatokat jelenleg érintő bonyolult geopolitikai helyzetben az egész világnak, s benne Európának is példátlan biztonsági, gazdasági és energetikai kihívásokkal kell szembenéznie. Korábban elképzelhetetlen vagy félretett gazdasági és diplomáciai kapcsolatok is újraélednek. Ilyen például Németország és a Közel-Kelet, vagy az Európai Unió és Közép-Ázsia együttműködése is.

Kazahsztán adott otthont tavaly októberben az első alkalommal megrendezett Európai Unió–Közép-Ázsia csúcstalálkozónak, ahol mind az öt közép-ázsiai ország – Kirgizisztán, Kazahsztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán – elnöke és Türkmenisztán Miniszteri Kabinetjének alelnöke, valamint az Európai Tanács elnöke, Charles Michel is személyesen vettek részt.

A két földrajzi régió közötti kapcsolatok felélesztése mellett az Európai Unió Közép-Ázsia felé fordulásának egyéb céljai is voltak. Azt követően, hogy az energiaforrásokban szintén gazdag Közel-Kelet burkoltan elhárította a kérést, hogy az európai energiaválság megoldásában segédkezzen, az Európai Unió vezetése számára a Közép-Ázsiába tett látogatás elsődleges célja az volt, hogy a gazdag szénhidrogén-készletekkel rendelkező régió hozzájáruljon a kontinens orosz földgáztól és kőolajtól való függősége csökkentéséhez.

Közép-Ázsia európai „újrafelfedezésének” másodlagos céljai vélhetően a régiós gazdasági együttműködésekben kereshetőek. Az EU már a 2007-es közép-ázsiai stratégiájában prioritásként jelölte meg a két régiót összekötő energetikai és közlekedési kapcsolatok létrehozását, ám ennek ellenére az elmúlt években meglehetősen passzív volt a Kaszpi- és a Fekete-tengeri energetikai és logisztikai hálózatok kiépítésében. Ellentétben a kínai Övezet és Út kezdeményezéssel és az orosz Eurázsiai Gazdasági Unió koncepcióval, amelyek már régóta jelen vannak a térségben és sikeresen kiépítettek több energetikai, logisztikai és gazdasági kapcsolatot is.
Charles Michel (balról a második), az Európai Tanács elnöke tavaly októberben Asztanában, a EU-Közép-Ázsia csúcson kazah, üzbég, kirgiz, türk és tádzsik vezetőkkel (Fotó: AFP/Kazakhstan Presidential press office)

A kapcsolatok felébresztése a brüsszeli vezetés számára kiváló alkalom volt arra is, hogy feltérképezzék, Közép-Ázsia képes-e az Oroszországból kivonult európai tőke számára stratégiai értékű exportpiaccá válni és egyben biztosítani az Afganisztánnal kapcsolatos biztonságpolitikai kérdéseket is. Ebben a kontextusban Brüsszel számára kiemelt projekt a lett a Global Gateway terv, amely 2027-ig mintegy 300 milliárd euró befektetését irányozza elő a régióban, egyfajta európai válaszként a kínai Övezet és Út kezdeményezésre.

Az Európai Unió a korábbi – 2007-es és 2018-as –, felülvizsgált stratégiák jóváhagyásával tavaly elismerte Közép-Ázsia stratégiai jelentőségét az Európa és Ázsia közötti összeköttetések megerősítésében.

Az erősödő párbeszéd Brüsszelnek a közép-ázsiai térség stabil és fenntartható fejlődése iránti érdeklődéséről tanúskodik. Ugyan ennek az érdeklődésnek és a régió újbóli „felfedezésének” elsődleges célja az energiaválságban szenvedő Európa energiaforrásokkal történő ellátása, Közép-Ázsia szerepe a nemzetközi kapcsolatok rendszerében egyértelműen felértékelődött, ezt jelzik az Oroszországgal, Indiával, Kínával és az EU-val rendezett csúcstalálkozók.

A szerző az Eurázsia Központ kutatója.

Ez a cikk az Eurázsia 2023/II. számában jelent meg.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások