Felszabaduló lehetőségek és a Fülöp-szigetek fényes jövője
A Délkelet-Ázsia útkereszteződésében fekvő Fülöp-szigetek egy átalakulást hozó gazdasági és diplomáciai út előtt áll. Fiatal lakosságával és a gyors növekedésnek induló gazdasággal az ország a globális gazdasági élet kulcsfontosságú szereplőjévé válik.
Felszabaduló lehetőségek és a Fülöp-szigetek fényes jövője
Vélemény

Felszabaduló lehetőségek és a Fülöp-szigetek fényes jövője

Fotó: Hegedüs Róbert
04/06/2024 22:00

Frank Revil Cimafranca, a Fülöp-szigetek magyarországi nagykövete

A Délkelet-Ázsia útkereszteződésében fekvő Fülöp-szigetek egy átalakulást hozó gazdasági és diplomáciai út előtt áll. Fiatal lakosságával és a gyors növekedésnek induló gazdasággal az ország a globális gazdasági élet kulcsfontosságú szereplőjévé válik.

Minden nehézség ellenére, a Fülöp-szigetek gazdasága a világ leggyorsabban növekvő régiójának legfényesebb pontjaként ragyog. Ezzel egyidejűleg a Fülöp-szigetek megerősíti a független külpolitika iránti elkötelezettségét azáltal, hogy a világ minden táján ápolja kapcsolatait a nemzetekkel. Magyarországgal való növekvő kapcsolataink azt bizonyítják, hogy tetteink hangosabban beszélnek, mint a szavak.

Demográfiai előnyök és gazdasági növekedés

A Fülöp-szigetek gazdaságának fényes jövője mögött álló egyik fő hajtóerő a kedvező demográfiai helyzet. A 25 év körüli átlagéletkorral és a jelentős fiatal népességgel a Fülöp-szigetek készen áll arra, hogy kihasználja demográfiai potenciálját. Ez a fiatal, szorgalmas munkaerő hatalmas forrása a tehetségnek és vállalkozókedvnek, az országot a tartós gazdasági növekedés és fejlődés felé tereli.

A Fülöp-szigetek tavaly a legmagasabb GDP-növekedéssel zárta az évet az ASEAN-országok közül, beleértve Kínát is – ezzel megfelelve és felülmúlva olyan jelentős multilaterális szervezetek várakozásait, mint az IMF, az ASEAN+3 Makrogazdasági Kutatóhivatal és a Világbank.

Az ország növekedési teljesítményét nagyrészt a belföldi kereslet rugalmasságának köszönhette – ami a megemelkedett árak és a világpiacon egymást átfedő válságok hátterében lenyűgöző teljesítmény.

Nem meglepő, hogy a beruházások, különösen a tartós berendezések és az állami építkezések terén az egész éves növekedésünk egyik fő hajtóerejévé váltak. További kulcsfontosságú ágazatok az üzleti folyamatok kiszervezése (BPO), a feldolgozóipar és a turizmus, amelyek segítik a külföldi befektetések vonzását, valamint az innováció és a versenyképesség előmozdítását.

Gazdasági diplomácia és független külpolitika

Ifjabb Ferdinand R. Marcos elnök, a Fülöp-szigetek független külpolitikájának hagyományaival összhangban, megismételte az ország elkötelezettségét amellett, hogy „mindenkinek barátja, senkinek ellensége”.

A diplomácia ezen elvi megközelítése a Fülöp-szigeteket megbízható és barátságos partnerként pozícionálja a globális színtéren. Azáltal, hogy baráti kapcsolatokat ápol a világ minden táján élő nemzetekkel, országunk kölcsönösen előnyös partnerségeket tud kialakítani, amelyek elősegítik a gazdasági növekedést és a nemzetközi stabilitást.

E külpolitika célja, hogy a geoökonómiai széttagoltság idején előmozdítsa az inkluzív együttműködést. Az Indo-csendes-óceáni Gazdasági Keretrendszer a Jólétért nevű kezdeményezés olyan magas színvonalú elkötelezettséget fog létrehozni, amely elmélyíti a gazdasági elkötelezettséget az egész régióban. Így az ASEAN-Ausztrália-Új-Zéland szabadkereskedelmi megállapodással és a regionális átfogó gazdasági partnerséggel (RCEP) együtt csatlakozunk szomszédainkhoz, hogy a regionális gazdasági integrációt mint a közös jólét megvalósítható útját támogassuk.

A Magyarországgal fenntartott diplomáciai kapcsolataink ragyogó példái az országnak az erős nemzetközi kapcsolatok ápolása iránti elkötelezettségének. Mivel a két ország a diplomáciai kapcsolatok 50. évfordulóját ünnepli, egyértelmű, hogy partnerségünk a kölcsönös tisztelet, az együttműködés és a közös értékek alapjaira épül. Magyarország támogatása a Fülöp-szigeteknek a különböző területeken, beleértve a munkaügyet, az oktatást, a mezőgazdaságot és a kultúrát, aláhúzza kétoldalú kapcsolataink erejét és a további együttműködés lehetőségét.

Jövőbeli kilátások és együttműködési lehetőségek

A jövőre nézve a Fülöp-szigetek továbbra is elkötelezett gazdasági potenciáljának kiaknázása és a világgazdaság egyik kulcsszereplőjeként elfoglalt pozíciójának megszilárdítása mellett. A fenntartható fejlődésre, az innovációra és a befogadásra összpontosítva országunk készen áll arra, hogy a növekedés és a jólét új lehetőségeit tárja fel. A Fülöp-szigetek a demográfiai hozadék kihasználásával, a kulcsfontosságú iparágakba történő beruházásokkal és a vállalkozásbarát környezet előmozdításával megteremti a virágzó jövő alapjait – különösen Marcos elnöknek a nemzeti megújulást szolgáló törekvésével, amit Bagong Pilipinas (Új Fülöp-szigetek) szlogennel hirdetett meg.

A Fülöp-szigetek–Magyarország partnerség számos együttműködési lehetőséget kínál a különböző ágazatokban. Diplomáciai, jogalkotási, gazdasági, tudományos és kulturális kétoldalú mechanizmusaink révén a két országnak lehetősége van arra, hogy megerősítse kapcsolatainkat és elérje közös céljainkat. Együttműködésünk elmélyítésével és történelmi barátságunkra építve a Fülöp-szigetek és Magyarország kikövezheti az utat a jólét és a haladás jövője felé.

Összefoglalva, a Fülöp-szigetek gazdasági és diplomáciai útjának döntő állomásához érkezett, és ígéretes jövő áll előtte. A Fülöp-szigetek mindig készen áll arra, hogy előmozdítsa a közös jólétet a régióbeli és azon túli partnereivel.

Miközben Magyarországgal együtt ünnepeljük aranyjubileumunkat, a Fülöp-szigetek jól példázza a barátság, az együttműködés és a kölcsönös tisztelet erejét az erős nemzetközi partnerségek előmozdításában. Együtt egy fényesebb és virágzóbb jövő felé vezethet az utunk népeink és az egész világ számára.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások