Fenntartható demográfia, járműipari innováció, nukleáris egyezmény – Magyarország a kílmacsúcson
Magyar sikerekkel közeledik végéhez az idei ENSZ Éghajlatváltozási Konferencia.
Fenntartható demográfia, járműipari innováció, nukleáris egyezmény – Magyarország a kílmacsúcson
Tükör

Fenntartható demográfia, járműipari innováció, nukleáris egyezmény – Magyarország a kílmacsúcson

Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Eurázsia 08/12/2023 12:20

Végéhez közeledik az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciája. A csúcson Novák Katalin képviselte Magyarországot, de jelen volt többek közt Varga Mihály pénzügyminiszter is. A Neumann János Egyetem egyedüli magyar kiállítóként bemutatta egyedi tervezésű, hidrogén meghajtású járművét, a NeumannH2-t.

Hamarosan véget ér a november 30-án kezdetét vevő ENSZ Éghajlatváltozási Konferencia (COP28) Dubajban. A legintenzívebb tárgyalások a csúcstalálkozó végéhez közeledve arról zajlanak, hogy hogyan és milyen mértékben vezessék ki a fosszilis energiahordozókat az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése érdekében. A konferencián a különböző országok, szervezetek és vállalatok dollármilliárdokat ajánlottak fel a párizsi klímaegyezményben foglalt célok elérésének érdekében.
MTI/Bruzák Noémi

Magyarországot Novák Katalin képviselte a konferencia megnyitóján. Beszédében az államfő hangsúlyozta, „a család nem oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak, a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség”. Novák Katalin kitért arra is, hogy Magyarországé a világ egyik legambiciózusabb klímaprogramja, melynek köszönhetően jelentősen csökkentett hazánk szén-dioxid-kibocsátása a gazdasági termelékenység növekedése mellett.

MTI/Sándor palota

A köztársasági elnök a COP28 margóján több bilaterális tárgyaláson is részt vett. Níkosz Hrisztodulídisz ciprusi elnökkel a demográfiai problémákról és az Európai Uniós források kérdéséről, Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel a gazdasági kapcsolatok és a turisztikai együttműködés megerősítéséről tárgyalt – számolt be az MTI. A magyar államfő Uhnágín Hürelszüh mongol elnökkel a gazdasági kapcsolatokról, a családok támogatásáról és a családi értékek védelméről beszélgetett. Novák Katalin Hamad bin Isza ál-Halifa bahreini királlyal energetikai kérdésekről és a közel-keleti helyzetről tárgyalt, Andrzej Duda lengyel elnökkel a két ország kapcsolatát elemezték, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel informális találkozón egyeztettek. A köztársasági elnök III. Károly brit uralkodóval arról beszélgetett a megnyitó előtt, hogy milyen várakozásokkal érkeztek a klímacsúcsra.

A konferencián a köztársasági elnök mellett részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter is. „Magyarországnak megvannak a pénzügyi eszközei ahhoz, hogy a világgazdaság zöld átállásának egyik nyertese legyen” – jelentette ki egy kerekasztal-beszélgetésen. Varga Mihály hangsúlyozta, hazánk azon kevés államok közé tartozik, amely 1990 óta úgy tudta az ipari termelését növelni, hogy a károsanyag-kibocsátást csökkentette.

Facebook/Novák Katalin

Ezzel még nem ért véget a magyar résztvevők sora. A Neumann János Egyetem a legújabb járműipari innovációval készült az eseményre, amely kijelöli az irányvonalat a technológiai fejlődés fenntartható lehetőségei között. A Neumann H2 multifunkcionális jármű olyan kutató és oktató platformnak is tekinthető, mely egyedülálló módon a felsőoktatási és tudományos módszertanba is beilleszthető.

A konferencián hazánk is csatlakozott a globális nukleárisenergia-termelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményhez – közölte az MTI. „Az egyezmény létrejöttét Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezte” – mondta Steiner Attila. Az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy cél a nukleáris kapacitás további bővítése, mivel a karbonmentes energiatermelés kibocsátás jelentős forrása a nukleáris energia. A tiszta energiaellátás, amelyben a nukleáris energiának is nagy szerepe van, hozzájárul gyermekeink és bolygónk jövőjéhez is.

A december 12-én záruló konferencián idén rekordszámú résztvevőt regisztráltak. A műszaki és biztonsági személyzettel együtt 104 ezer embernek lesz bejárása a tárgyalásokra kijelölt kék zónába, valamint az államok és a szervezetek pavilonjaiba, ami kétszer annyi, mint a COP27-en volt. A nemzeti küldöttségek csaknem 23 500 fővel képviseltetik magukat, a nem kormányzati szervezetek, amelyek a környezetvédelmi aktivistáktól a szakmai lobbiszervezetekig terjednek, beleértve a fosszilis tüzelőanyagok képviselőit is, több mint 14 ezer akkreditációt kaptak, míg az újságírók mintegy négyezret.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások