Finisben az orosz-kínai kereskedelem dollármentesítése
Az amerikai dollár részesedése az Oroszország és Kína közötti kölcsönös elszámolásokban az elmúlt két évben jelentősen csökkent, ami azt jelenti, hogy a kétoldalú kereskedelemben gyakorlatilag befejeződött a dollármentesítés - mondta Georgij Zinovjev, az orosz külügyminisztérium Első Ázsia Főosztályának igazgatója a RIA Novosztyi szerint.
Finisben az orosz-kínai kereskedelem dollármentesítése
Selyemutak

Finisben az orosz-kínai kereskedelem dollármentesítése

Fotó: iStock
Eurázsia 10/09/2023 14:49

Az amerikai dollár részesedése az Oroszország és Kína közötti kölcsönös elszámolásokban az elmúlt két évben jelentősen csökkent, ami azt jelenti, hogy a kétoldalú kereskedelemben gyakorlatilag befejeződött a dollármentesítés - mondta Georgij Zinovjev, az orosz külügyminisztérium - Kínával, Észak-Koreával, Mongóliával és Dél-Koreával foglalkozó - Első Ázsia Főosztályának igazgatója a RIA Novosztyi szerint.

"A nemzeti valuták aránya az orosz-kínai kifizetésekben rendkívül gyors ütemben növekszik" - mondta Zinovjev a hírügynökségnek az RT összefoglalója szerint. "2022 elején még 25 százalék körül mozgott, most már meghaladja a 80 százalékot".

Hozzátette, hogy a moszkvai tőzsdén (MOEX) a rubel-jüan páros kereskedési volumene már régen meghaladta a dollár-rubel páros volumenét.

Zinovjev szerint az orosz és kínai vállalkozások "gyorsan eltávolodnak a toxikus nyugati valutáktól, és a rubelt és a jüant választják, mint megbízhatóbb és biztonságosabb fizetési módot".

A diplomata megjegyezte, hogy Moszkva és Peking olyan létfontosságú eszközöket fejlesztett ki, amelyek lehetővé teszik, hogy "minden szükséges tranzakciót a lehető legnagyobb mértékben megkönnyítsenek", annak ellenére, hogy a nemzetközi politikai és gazdasági instabilitás jelentősen befolyásolja a pénzügyi intézményeket és azok hatékony működését.

A változások tükrözik, hogy Oroszország a szankciók miatt eltávolodott a "barátságtalan országok" valutáiban történő tranzakcióktól. Az év elején Anton Sziluanov pénzügyminiszter azt mondta, hogy az ország már nem bízik a dollárban, és "teljesen megbízhatatlan pénzeszköznek" nevezte.
Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások