Francia miniszter: Illúzió az elszakadás Kínától
Franciaország jobb hozzáférést szeretne a kínai piachoz és „kiegyensúlyozottabb” kereskedelmi kapcsolatokat, nem pedig a világ második legnagyobb gazdaságától való „elszakadást” – fogalmazott Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter,
Francia miniszter: Illúzió az elszakadás Kínától
Selyemutak

Francia miniszter: Illúzió az elszakadás Kínától

Borítókép: AFP/Pedro Pardo
Eurázsia 01/08/2023 14:00

Franciaország jobb hozzáférést szeretne a kínai piachoz és „kiegyensúlyozottabb” kereskedelmi kapcsolatokat, nem pedig a világ második legnagyobb gazdaságától való „elszakadást” – mondta Bruno Le Maire pénzügyminiszter vasárnap, miután találkozott vezető kínai tisztviselőkkel – jelentette a Reuters.

– Nem akarunk jogszabályi akadályokkal vagy más akadályokkal szembesülni ahhoz, hogy hozzáférjünk a kínai piacokhoz – mondta Le Maire egy pekingi sajtótájékoztatón, egy nappal azután, hogy „konstruktívnak” nevezett kereskedelmi tárgyalásokat folytatott He Lifeng miniszterelnök-helyettessel.

– A kockázatmentesítés (derisking) nem jelenti azt, hogy Kína kockázatot jelent, hanem, hogy függetlenebbek akarunk lenni, és hogy nem akarunk semmilyen kockázatot vállalni az ellátási láncainkban, ha egy új válság következne be, mint a COVID, amely egyes értékláncok teljes összeomlásával járt – magyarázta.

– Teljes mértékben ellenezzük a szétválasztás gondolatát. A szétválasztás egy illúzió – mondta Le Maire a francia nagykövetségen újságíróknak – adta hírül a China Daily.

– Készen állunk arra, hogy kínai befektetések legyenek az autóiparban Franciaországban és Európában – húzta alá, hozzátéve, hogy nagyon jó dolog lenne, ha a kínai vállalkozások befektetnének és bővítenék tevékenységüket Európában.

– Kína készen áll arra, hogy tovább erősítse a politikai kommunikációt Franciaországgal, elmélyítse a gyakorlati együttműködést, fokozza a nemzetközi és multilaterális ügyek koordinációját, és új szintre emelje a kínai-francia átfogó stratégiai partnerséget – mondta He a Xinhua szerint.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások