Fujianben jártak a magyar önkéntes tűzoltók
Sanming város tűzoltó-parancsnokságának baráti meghívására húsz fős magyar csoport utazott Kínába a 2024-es nemzetközi kötéltechnikai mentőversenyre (2024 Sanming International Rope Rescue Techniques Exchange Competition).
Fujianben jártak a magyar önkéntes tűzoltók
Tükör

Fujianben jártak a magyar önkéntes tűzoltók


Égető Szilárd 08/07/2024 16:47

Sanming város tűzoltó-parancsnokságának baráti meghívására húsz fős magyar csoport utazott Kínába a 2024-es nemzetközi kötéltechnikai mentőversenyre (2024 Sanming International Rope Rescue Techniques Exchange Competition). A kiutazó magyar versenyzők két egységgel tudtak benevezni a versenyre, az egyik az augusztusi Budapesti Kötéltechnikai Mentőverseny szervező csapataként, második pedig az Alpinindustry Rescue csapataként.

A verseny előtt a magyar önkéntesek megtekinthették a Sanmingi Regionális Kiképző Központot (Sanming Modern Practical Firefighting Training Center), ahol bepillantást nyerhettek a felkészítések mindennapi feladataiba. Megismerhették, hogy a sanmingi tűzoltók milyen technikákkal végzik a vízből mentést, hogyan alkalmazzák kötéltechnikát, milyen modern szimulációkat alkalmaznak, és hogyan gyakorolják a tűzoltást, valamint a földrengések utáni mentést. Megtudtuk, hogy a Sanmingi Központban egyidőben 500 fő tud tanulni a legmodernebb körülmények között.

A verseny látványos nyitóceremóniával kezdődött, majd összetett versenyszámokkal folytatódott, amelyek helyszíneire fantasztikus természeti és épített környezetet választottak a szervezők. Örömmel jelentjük, hogy a nagy meleg ellenére mindkét magyar csapat helyt állt és kihozta a versenyből a legtöbbet.

A számos feladatból kiemelhető, amikor 108 m hosszú kötélpályát kellett kiépíteni a sérült mentésére, aminek a felső kikötési pontja 70 m magasan volt, vagy amikor 30 m mélyről, illetve egy hídról kellet sérültet kihozni, és utóbbi esetben csak a híd kábelfeszítőjén lehetett megközelíteni.

Külön öröm volt számunkra a verseny rendezőivel a szakmai tapasztalatcsere. Az ötletes és kreatív mentési szituációkból rengeteget tudtak tanulni a magyar csapatok, amit a későbbiekben, itthon hasznosítani tudunk a képzések és versenyek során.

Felbecsülhetetlen élményekkel, baráti és szakmai kapcsolatokkal lettünk gazdagabbak. Bízunk a mielőbbi találkozásban és szakmai együttműködés folytatásában. Köszönjük a meghívást a sanmingi szervezőknek!

 

A szerző tűzoltó főhadnagy

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások