Georgia híd Kelet és Nyugat között
Ritka alkalom, hogy Magyarország közös kormányülést tartson egy partnerországával, ahogy az történt október 11-12-én Georgiában, ebben a festői szépségű dél-kaukázusi országban. Georgia (Grúzia) területe és népessége ugyan Magyarországénál is kisebb, ugyanakkor geostratégiailag kulcsfontosságú helyen fekszik Kelet és Nyugat, Észak és Dél kapujában.
Georgia híd Kelet és Nyugat között
Fókusz

Georgia híd Kelet és Nyugat között

Fotó: iStock
Hegedűs Tamás 30/11/2023 11:00

Ritka alkalom, hogy Magyarország közös kormányülést tartson egy partnerországával, ahogy az történt október 11-12-én Georgiában, ebben a festői szépségű dél-kaukázusi országban. Georgia (Grúzia) területe és népessége ugyan Magyarországénál is kisebb, ugyanakkor geostratégiailag kulcsfontosságú helyen fekszik Kelet és Nyugat, Észak és Dél kapujában. Ez sokszor adott okot szenvedésre is, mivel délről perzsa, arab és török, keletről mongol, északról orosz hódítók érkeztek, a kelet-nyugati irány ugyanakkor a Selyemút egyik ágaként lehetőséget is jelentett a távolsági kereskedelem révén. Ez az útvonal, a „középső folyosó” napjainkban újra felértékelődött a Kína és Európa közötti áruforgalomban, miután az orosz-ukrán háború miatt az északi folyosó lehetőségei beszűkültek.

A grúz nép, mióta csak feljegyzések vannak, őshonosként él az országban. A nyugati királyság az ókorban Kolkhisz néven a hellén civilizáció pereme volt, míg a keleti királyság, Iberia elsősorban perzsa befolyás alatt állt. Uralkodójuk Kr.u. 337-ben tért keresztény hitre, így a grúzokat az első keresztény nemzetek között tarthatjuk számon. A grúz ortodox egyház bizánci rítusú autokefál egyház, a nemzeti egység és identitás letéteményese – egységét akkor is megőrizte, amikor az ország több részre szakadt. (...)

A szerző a Századvég szenior elemzője, korábbi diplomata.

Ez a cikk az Eurázsia 2023. decemberi számában jelent meg, honlapunkon később válik elérhetővé. A magazin legújabb száma már elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások