Gigaberuházással terjeszkedik a magyar piacvezető cég Kazahsztánban
Az UBM csoport mintegy 50 millió eurós (20 milliárd forint) beruházással Kazahsztánban folytatná külföldi terjeszkedését – közölte szerdán a takarmánygyártással és takarmányalapanyag-kereskedéssel foglalkozó magyar cégcsoport az MTI-vel.
Gigaberuházással terjeszkedik a magyar piacvezető cég Kazahsztánban
Fókusz

Gigaberuházással terjeszkedik a magyar piacvezető cég Kazahsztánban

Fotó: Facebook/UBM
Eurázsia/MTI 04/07/2024 00:26

Az UBM csoport mintegy 50 millió eurós (20 milliárd forint) beruházással Kazahsztánban folytatná külföldi terjeszkedését – közölte szerdán a takarmánygyártással és takarmányalapanyag-kereskedéssel foglalkozó magyar cégcsoport az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint két éven belül egy 30 ezer tonna éves kapacitású premixüzemet, egy laboratóriumot, valamint egy oktatási központot terveznek Kazahsztán déli részére. A beruházás második szakaszában – várhatóan 2028-ig – három, egyenként 100 ezer tonna éves kapacitással rendelkező takarmánygyárat is létesítenének a közép-ázsiai országban.

A kazah takarmányipar több mint 50 százalékkal, évi 6,3 millió tonnára bővülhet 2029-re. Az UBM számításai szerint a Kazahsztán baromfiiparának takarmányigénye másfélszeresére, mintegy évi 2,6 millió tonnára, sertésiparának takarmányszükséglete közel harmadával, évi 577 ezer tonnára, míg szarvasmarha ágazatának takarmány-felhasználása közel kétharmadával, évi 3,1 millió tonnára bővülhet 2029-re – írták.

Így összességében az ipari takarmányigény Kazahsztánban várhatóan a jelenlegi – Magyarországéval nagyjából megegyező, évi 4 millió tonnás – szint több mint másfélszeresére, 6,3 millió tonnára növekedhet öt éven belül a cég becslése szerint.

Horváth Péter, az UBM csoport vezérigazgatója hangsúlyozta, az intenzív állattenyésztés elterjedésének köszönhetően Magyarország is a fejlett nyugat-európai országok technológiai szintjén áll az állattenyésztés és a takarmánygyártás területén. A beruházással szeretnék Kazahsztánban is elterjeszteni cégcsoportjuk kutatás-fejlesztési tevékenységére épülő kiemelkedő ágazati know-how-ját, valamint a legfejlettebb technológiát.

Hozzátette, Kazahsztán és Magyarország között 1996 óta van érvényben egy kölcsönös beruházásvédelmi megállapodás, a két ország tíz éve kötött stratégiai partnerségi megállapodást a befektetési együttműködés erősítésére. A kazah nemzeti bank statisztikája szerint a magyar cégek 2005 óta 320 millió dollárt fektettek be Kazahsztánban.

A közleményben kitértek arra, hogy a beruházást a tervek szerint az UBM saját tőkéből, magyar és kazah állami források, továbbá kockázati tőke bevonásával finanszírozza majd, és kazah leányvállalatokon keresztül fogja végrehajtani.

Az 1996-ban alapított UBM csoport Magyarország piacvezető takarmánygyártója, és egyik legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedője. A mintegy 400 munkavállalót foglalkoztató cégcsoport Magyarországon, Szlovákiában és Romániában 6 takarmánygyárat működtet.

A cégcsoport a Magyarországon, Olaszországban, Ausztriában, Romániában és Szerbiában működő kereskedelmi irodáival lefedi a takarmányalapanyag-nagykereskedelemi piacokat a Fekete-tengertől egészen Nyugat-Európáig. Az export tevékenységből származó árbevétel a cégcsoport teljes árbevételéből 54,3 százalékot ( 57,25 milliárd forintot) tett ki a 2023/24-es üzleti év első hat hónapjában – tájékoztatott az UBM cégcsoport.

Az UBM Holding Nyrt. a 2022. július 1-jétől 2023. június 30-ig tartó üzleti évét 913,1 millió forint adózott eredménnyel zárta, míg egy évvel korábban 2,8 milliárd forint volt a nyeresége. A cégcsoport 231,6 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, ami 17,8 százalékos emelkedés éves szinten.

Az UBM részvényeit a BÉT standard kategóriájában jegyzik, utoljára június 25-én kereskedtek a papírral, záróára 1500 forint volt, az elmúlt egy év legalacsonyabb ára 1270 forint, míg a legmagasabb 1500 forint volt.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások