Graham Allison: Háborúra ítélve

Graham Allison: Háborúra ítélve

Graham Allison könyve, a Háborúra Ítélve - Megmenekülhet-e Amerika és Kína Thuküdidész csapdájából? egy olyan kérdésben ütközteti az álláspontokat, amelyről a szakértők többsége már évek óta vitázik. Allison nagyon gondosan nyúl hozzá ahhoz a kérdéshez, hogy mi történik, ha Kína felemelkedését az Egyesült Államok politikai fősodrával szemben ütköztetjük.

Miután a szerző elmagyarázta a Thuküdidészi csapda geopolitikai értelmét – azt a súrlódást, amely akkor keletkezik, amikor egy feltörekvő hatalom kihívója lesz a régóta hegemóniát élvező hatalomnak –, Allison tizenkét olyan történelmi példát mutat be, amelyek háborúhoz vezettek, és négy olyan példát, amelyben ugyanezt a háborút elkerülték. Ezek között a történelmi párhuzamok között szerepel például a peloponnészoszi háború, az első világháború és a hidegháború is.

A könyv mélyreható elemzés és lebilincselő olvasmány, noha nem mentes a kritikáktól. A könyv sikeresen felhívja a figyelmet korunk egyik legégetőbb geopolitikai kérdésére, elkerülhető e a Kína és az Egyesült Államok közötti nyílt konfrontáció. A Háborúra Ítélve - Megmenekülhet-e Amerika és Kína Thuküdidész csapdájából? című könyv kötelező olvasmány mindenkinek, aki érdeklődik a globális politika, a nemzetközi kapcsolatok vagy az USA-Kína kapcsolatok jövője iránt.

Veres Szabolcs, az Eurázsia Központ kutatója

Graham Allison: Háborúra ítélve

Kiadó: Magyar Vezetőképző Alapítvány

Kiadás éve: 2023

ISBN: 978-615-018-363-3

Oldalszám: 384

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások