Graham Allison: Háborúra ítélve

Graham Allison: Háborúra ítélve

Hiánypótló a magyar könyvpiacon az amerikai Harvard Egyetem professzora, Graham Allison 2017-es művének fordítása. Az Eurázsia hasábjain számos alkalommal hivatkoztunk a thuküdidészi csapda elméletére, amelynek lényege, hogy Allison tizenhat olyan történelmi esetet azonosított, amikor a régi, addig domináns hatalom szembekerült egy új, feltörekvő hatalommal, és az átalakulás mindössze négy esetben ment végbe békésen.

Az elmélet elnevezése az ókori görög történetíróra és sztratégoszra,  Thuküdidészre utal, aki a hasonló dinamikát mutató, Athén és Spárta közti konfliktusról írt „A peloponnészoszi háború” címmel. Graham Allison elméletének aktualitását, ahogyan a könyv alcíme – Megmenekülhet-e Amerika és Kína Thuküdidész csapdájából? – is mutatja, a hegemóniáját féltő Egyesült Államok és a reneszánszát élő Kína versengése adja.

Erre figyelmeztetett legutóbbi tusványosi előadásában Orbán Viktor miniszterelnök is, a thuküdidészi csapdát idézve: „az uralkodó nagyhatalom általában jobb indulatúnak, jobb szándékúnak látja saját magát, mint amilyen, és a kihívónak pedig gyakrabban tulajdonít rosszindulatot, mint indokolt lenne, illetve kellene”. A kormányfő szerint az új egyensúlyhoz „a nagyoknak el kellene fogadni, hogy két nap van az égen”.

Graham Allison: Háborúra ítélve

Kiadó: Magyar Vezetőképző Alapítvány

Kiadás éve: 2023

ISBN: 978-615-018-363-3

Oldalszám: 384

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások