Háda Béla: Dél-Ázsia a poszthidegháborús korban

Háda Béla: Dél-Ázsia a poszthidegháborús korban


Eurázsia felemelkedésében kétségtelen, hogy Dél-Ázsia komoly szerepet játszik. A térség legnagyobb országa India, amely népességszámában már utol is érte Kínát, a 21. században várhatóan a globális játszmák egyik főszereplője lesz. A rendkívül heterogén térség fejlődése az elmúlt évtizedekben ugyan jelentősnek minősül, ennek ellenére számtalan belső és külső konfliktus árnyékolja be a régió jövőjét, melyek megismerése nélkül Ázsia jelenkori nemzetközi kapcsolatai sem értelmezhetőek.

A mű a hidegháborús korszak rövid összefoglalását követően India, Pakisztán, Nepál, Srí Lanka, Afganisztán, Bhután, Banglades és a Maldív-szigetek 1989 és 2019 közötti fejlődését követi nyomon a politikai, gazdasági és társadalmi fejleményekre koncentrálva.

Háda Béla könyve egyedülálló vállalkozásnak minősül, hiszen mindeddig Dél-Ázsia történelméről, nemzetközi kapcsolatairól magyarul nem jelent meg monográfia. A mű egyik erénye, hogy bár India több tekintetben is kimagaslik a térség államainak sorából, a szerző a másik hét ország megismertetésére is kellő hangsúlyt fektet. Teszi mindezt a legnagyobb hitelességgel, felhasználva az elmúlt két évtized kutatási eredményeit.

A könyv olvasmányos, ugyanakkor a tudományos publikációk követelményeinek maximálisan megfelelve kitűnő összefoglalását nyújtja a régió elmúlt harminc évének, aminek következtében nem csupán a szakemberek, de az egyetemi hallgatók és a téma iránt érdeklődő szélesebb közönség is haszonnal forgathatja.


Klemensits Péter - a szerző az Eurázsia Központ tudományos főmunkatársa

Háda Béla: Dél-Ázsia a poszthidegháborús korban

Kiadó: Ludovika Egyetemi Kiadó

Kiadás éve: 2022

ISBN: 9789635317202

Oldalszám: 336

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások