Hanoi egyensúlyra törekszik
A vietnámiak hagyományosan pozitívan viszonyulnak a magyarokhoz – véli Baloghdi Tibor, hazánk vietnámi nagykövete.
Hanoi egyensúlyra törekszik
Fókusz

Hanoi egyensúlyra törekszik

Fotó: Hegedüs Róbert
Őry Mariann 03/04/2024 22:00

A vietnámiak hagyományosan pozitívan viszonyulnak a magyarokhoz – véli Baloghdi Tibor, hazánk vietnámi nagykövete.

Nemrég sikeres tárgyalásokat folytatott Budapesten Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnök. Hogyan értékeli a két ország együttműködését?

Milyen téren vannak még kiaknázható lehetőségek? Orbán Viktor miniszterelnök úr januári találkozója Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel valóban rendkívül sikeres volt. Mindkét ország számára előnyös lehet a kereskedelmi kapcsolatok továbbfejlesztése, valamint az üzleti és beruházási együttműködések ösztönzése. Tovább fogunk dolgozni a kulturális kapcsolatok erősítése érdekében is, hiszen a kulturális rendezvények, kiállítások és kulturális csereprogramok révén segíthetjük a két nép közötti személyes kapcsolatok kialakítását. Ugyanígy fontos tovább gyarapítanunk az oktatási és tudományos együttműködést. Nem állunk ezen a területen rosszul már ma sem, hiszen évente kétszáz helyet ajánlunk fel vietnámi hallgatóknak a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramon keresztül. Ezzel Magyarország Vietnám második legtöbb ösztöndíjas helyet kínáló nemzetközi partnere. A turizmus terén minél hamarabb el kell érnünk a járványt megelőző utolsó év, kétezertizenkilenc számait, és még azon túl is további lehetőségeket lehet kiaknázni a két ország között, például eddig kevésbé ismert turisztikai célpontok népszerűsítése révén. (…)A szerző külpolitikai újságíró, az Eurázsia szerkesztője.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. áprilisi számában jelent meg, honlapunkon teljes változatában csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások