Hány pólusú a világgazdaság?
Philip Pilkington, a Magyar Külügyi Intézet külső munkatársa, ír közgazdász, a Konnektivitás Projekthez kötődő tanulmányában azt a kérdést vizsgálja, hogy hány pólusú a világgazdaság – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében az MKI.
Hány pólusú a világgazdaság?
Selyemutak

Hány pólusú a világgazdaság?

Fotó: iStock
Eurázsia 04/12/2023 13:12

Philip Pilkington, a Magyar Külügyi Intézet külső munkatársa, ír közgazdász, a Konnektivitás Projekthez kötődő tanulmányában azt a kérdést vizsgálja, hogy hány pólusú a világgazdaság – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében az MKI.

A tanulmány rámutat arra, hogy a gazdasági kapacitás a II. világháborútól kezdve az Egyesült Államokban koncentrálódott. Az USA még a hidegháború idején is unipoláris volt köszönhetően annak, hogy a Szovjetunió gazdasága zárt és diszfunkcionális volt. A hidegháborút követően pedig megszilárdult az Egyesült Államok vezető szerepe, amely a G7 országokkal való együttműködésen keresztül érvényesült.

Pilkington szerint Kína és más gazdasági szereplők felemelkedései megkérdőjelezik az USA centralitására épülő rendszer működését. A BRICS+ gazdasági blokk megerősödése és növekedése azonban azt jelzi, hogy az unipoláris pillanat véget ért.

A szakértő úgy látja, hogy a gazdasági többpólusosság elfogadása a kulcsa annak, hogy megértsük a világgazdaság működését. Ez új típusú lehetőségeket tartogat az unipoláris világhoz képest, amelyet meg kell ragadni annak érdekében, hogy egy állam sikeres gazdaságpolitikát tudjon kialakítani.

Az 1990-es évek elejétől a világgazdaság teljesen megváltozott. A nyugati blokk országainak a gazdasági súlya a világgazdaságon belül lényegesen csökkent mind a bruttó nemzeti terméken, mind a gazdasági növekedésen belül. Kína 2020-ra a globális kereskedelem kb. 12%-át tette ki a korábbi 3,2%-hoz képest, és ezzel a világ legnagyobb kereskedő nemzetévé vált.

Hasonló tendenciák figyelhetőek meg a globális kereskedelem átalakulásában. Figyelemre méltó, hogy Kína mára nagyobb arányban vesz részt a globális kereskedelemben, és ezzel megelőzi az Egyesült Államokat és az Európai Uniót.

Bár a pénzügyi rendszer továbbra is az Egyesült Államok központi szerepére épül, a tanulmány rámutat, hogy a jövőben a BRICS+ előretörése várható. Pilkington szerint minden okunk megvan arra, hogy elhiggyük: egy túlméretezett pénzügyi rendszer önmagában múltbéli gazdasági örökséget jelez.

Összegzésként a szakértő úgy fogalmaz: „A mi időnk nagy története azoknak az gazdaságoknak a felemelkedése, amelyeket általában fejlődőnek gondolunk. Ezek egyre összefüggőbb blokkokká válnak, amelyek a mindinkább növekvő BRICS+ szövetség középpontjában állnak. Amit a BRICS+ felemelkedése a gazdasági többpólusosság születését jelzi.”

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások