Hat tagállammal bővül a BRICS
A legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő BRICS csoport johannesburgi csúcstalálkozóján hat új országot hívtak meg a szervezetbe – jelentette be az esemény házigazdája, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök csütörtökön.
Hat tagállammal bővül a BRICS
Tükör

Hat tagállammal bővül a BRICS

Fotó: AFP/Gianluigi Guercia
Eurázsia/MTI 24/08/2023 08:00

A legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő BRICS csoport johannesburgi csúcstalálkozóján hat új országot hívtak meg a szervezetbe – jelentette be az esemény házigazdája, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök csütörtökön.

Szaúd-Arábia és Irán mellett Argentína, Egyiptom, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek kapott meghívást 2024. január 1-jével a jelenleg Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát magában foglaló országcsoportba.

A BRICS-tagállamok vezetői a csúcstalálkozón egyhangúan a szervezet további bővítése mellett foglaltak állást azzal az indoklással, hogy szembe tudjanak nézni a világméretű zűrzavar és átalakulás korszakával. A tagok között azonban véleménykülönbség volt a bővítés mértéke és gyorsasága tekintetében.

Fotó: AFP/Iráni elnöki hivatal

Az ukrajnai háború miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok által elszigetelt Oroszország, illetve a Washingtonnal kereskedelmi és külpolitikai kérdésekben vitában álló Kína – Dél-Afrikával együtt – a szervezet gyors bővítését támogatta, hogy ellensúlyozzák a Nyugat befolyását.

Brazília és India, amelyek szorosabb kapcsolatokat kívánnak kiépíteni a Nyugattal, nem támogatták a szervezet gyors és nagyméretű bővítését.

Dél-Afrika szerint több mint 40 ország mutatott érdeklődést a csatlakozás iránt, közülük 22 hivatalosan is bejelentette ezt a szándékát. A világ népességének mintegy 40 százalékát tömörítő BRICS-országok a globális hazai össztermék (GDP) mintegy negyedét állítják elő, egységes vízió hiányában azonban a szervezet egyelőre a méretéhez képest kisebb globális politikai és gazdasági befolyással bír.

Történelmi pillanat

Xi Jinping kínai elnök történelmi pillanatnak nevezte a bővítésről szóló döntést. Beszédében gratulált a meghívott államoknak, mint mondta, ezzel új fejezetet nyithatnak a szolidaritás és az együttműködés nevében – közölte az MTI.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova a Telegramon közzétett közleményben azt írta, hogy kudarcba fulladtak az Egyesült Államok Oroszország elszigetelésére tett kísérletei, a csúcstalálkozón született eredményeket pedig zseniálisnak nevezte.

Szaúd-Arábia csatlakozása a BRICS-országok ambiciózus törekvéseit jelzi a globális színtéren is, amely alternatívát kínálhat a több évtizedes szaúdi-amerikai szövetség mellett

– mutatott rá a szaúdi diplomácia vezetője. – Alig várjuk az együttműködés továbbfejlesztését, hogy új gazdasági lehetőségeket teremtsünk és a kívánt szintre juttassuk a kapcsolatainkat – fogalmazott Feiszál bin Farhán Ál Szaúd külügyminiszter a csúcstalálkozón a meghívás bejelentését követően.

Mohamed bin Zájid Ál Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek államelnöke közölte, hogy nagyra értékeli országa meghívását a feltörekvő államok csoportjába. Az Egyesült Arab Emírségek már részvényese BRICS-országok által életre hívott multilaterális fejlesztési banknak.

Az argentin kormány üdvözölte a csoportba való felvételét. – Főszereplőkké válunk a világ népességének 40 százalékát képviselő csoport közös céljainak elérésében – mondta videoüzenetében Alberto Fernández argentin elnök. Elmondása szerint logikus döntés született az országát érintő geopolitikai és gazdasági kihívások tekintetében. Hangsúlyozta, hogy a BRICS kulcsfontosságú szerepet tölt be a globális pénzügyi mechanizmusban, amely a fejlődés, a kereskedelem, a befektetések és a társadalmi jólétet biztosításáért felelős.

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások