Holdújév és Tavaszünnep Kínában
Jelentős energiaváltással köszönt be a tigris éve után a nyúl éve. A legnagyobb és leghosszabb kínai ünnepet ősi hagyományok és új szokások is kísérik. Minden tevékenység célja a régi eltávolítása és az új befogadása.
Holdújév és Tavaszünnep Kínában
Kultúra

Holdújév és Tavaszünnep Kínában

Fotó: AFP
Zoltai Alexandra 20/03/2023 06:00

Jelentős energiaváltással köszönt be a tigris éve után a nyúl éve. A legnagyobb és leghosszabb kínai ünnepet ősi hagyományok és új szokások is kísérik. Minden tevékenység célja a régi eltávolítása és az új befogadása.

A kínai Újév vagy Holdújév (Tavaszünnep [Chun Jie]春节) Kínában a legnagyobb és a leghosszabb ünnepnek számít, amely több ezer éves múltra tekint vissza. Ekkor Kína-szerte napokra megáll az élet. A Tavaszünnep mozgóünnep, időpontja így évről évre változik, minden év január 21. és február 21. közé esik.

Az év utolsó napja, vagyis az újév előestéje 2023. január 22-re esik, amikor a család a vacsora után késő éjszakáig fennmarad, és várja az éjfélt, vagyis az új év beköszöntét. Ekkor a családok összegyűlnek, s együtt ünneplik az óév végét, hagyományos játékokat játszanak, beszélgetnek, illetve a holdújévi gálaműsort nézik. Az ünnephez hozzátartozik a petárdadurrogtatás is, amely a rossz szellemek elijesztésére szolgál. Éjfélkor a ház minden ajtaját és ablakát kinyitják, hogy a búcsúzó év távozni tudjon.

Fotó: AFP/Xinhua/Zhou Guoqiang

A Holdújév hagyományai több ezer évre nyúlnak vissza, de ahogy telnek az évek, változnak a szokások is, és új hagyományok alakulnak ki. Az egyik ilyen a kínai újévi gálaműsor. Ezt a Kínai Központi TV sugározza, és az egyik legfontosabb televíziós esemény Kínában. A 2021-es gálaműsort csaknem 1,2 milliárd ember nézte világszerte.

A Tavaszünnep a tavasz s egyben az új év kezdete, ami egyrészt alkalom arra, hogy a nagycsaládok tagjai összegyűljenek, megajándékozzák és jókívánságaikkal elhalmozzák egymást. Másrészt pedig ilyenkor búcsúztatják el az óévet, megszabadulnak annak ártalmaitól, illetve próbálnak jó szerencsét biztosítani az új évre.

Fontosabb tabuk
  • A negatív konnotációjú szavak kerülése.
  • Nem szabad takarítani vagy seperni: a Tavaszünnep előtti nap a takarítás napja, amikor el kell seperni a balszerencsét, azonban újév napján ez tabuvá válik, hiszen ekkor kisöpörhetik a szerencsét.
  • A veszekedés és sírás kerülése.
  • Gyógyszerek bevételének kerülése, nehogy egész évben jelen legyen a betegség.

A Holdújév idén tehát január 23-án veszi kezdetét, amit február 5-én a Lámpás Fesztivál zár. A Tavaszünnep, az ünneplés időszaka a boldogság és a szerencse bevonzásáról, megőrzéséről szól, ami komoly hagyományokat és tabukat is magába foglal.

A Tavaszünnep a változások és az új kezdetének ideje. Az ünnep során gyakorlatilag minden tevékenység célja a régi eltávolítása és az új befogadása. A szerencsétlenségek elfelejtése és készülés a jó szerencsére. Ezenkívül az új ruhák felvétele is nagy jelentőséggel bír, hiszen ezek a megújulást szimbolizálják, főleg ha az piros színű. A piros a bőség, a szerencse, a gazdagság színe, ezért is piros az alapszíne minden újévi dekorációnak. Piros zászlókat, falragaszokat, képeket, lampionokat helyeznek el mindenütt, hogy biztosítsák a család gyarapodását.

Itt van a szerencse
A Holdújév alkalmával a leggyakoribb dekoráció a fu (福) írásjegy, ami boldogságot vagy szerencsét jelent, azonban általában fejjel lefelé ragasztják az írásjegyet a falra. Úgy tartják ugyanis, hogy a Ming-dinasztia idején a császár elrendelte, hogy minden háztartást ajtóra ragasztott fu díszítsen. Újév napján katonákat küldött ellenőrizni. Azt találták, hogy egy írástudatlan család fejjel lefelé ragasztotta fel a szót. A császár elrendelte a család halálbüntetését, azonban ekkor a császárné frappáns magyarázattal állt elő: a „fejjel lefelé” (dao/倒) az „itt” (dao/到) homofonja. Tehát ha fejjel lefelé áll, az azt jelenti, hogy itt van a fu, vagyis itt van a szerencse. A magyarázat értelmet nyert a császár számára, felszabadította a családot, és ettől kezdve az emberek fejjel lefelé kezdték el ragasztani az írásjegyet az ajtókra, hogy az biztosan szerencsét hozzon.
A kínai újévi tevékenységekhez és dekorációkhoz hasonlóan az ételeket is úgy készítik el, hogy áldást adjanak a következő évre. Mind a név, mind a kinézet a jólét, a boldogság és a szerencsés kívánságok szimbóluma. A Tavaszünnep eredetének legendája szerint ekkor jött a szörnyeteg Nian, és rettegésben tartotta a falvakat. Az emberek ekkor elbújtak otthonaikba, lakomát készítettek felajánlásként az ősöknek és az isteneknek a védelemért cserébe, és remélték a legjobbat.
Jellegzetes ételek
  • A tavaszi tekercs, mivel úgy néz ki, mint egy aranyrúd, ezért a jólétet és a gazdagságot szimbolizálja;
  • hosszú tészta, amit hosszú élet tésztának (chang shou mian/长寿面) is neveznek. A hagyomány szerint minél hosszabb a tészta, annál hosszabb lesz az ember élete, így a tésztát nem szabad elvágni vagy eltépni;
  • a hal is a kínai újév kötelező része, mivel a hal szimbolizálja a többletet és a gazdagságot. A kínai nyelvben a halnak (yu/鱼) ugyanaz a kiejtése, mint a feleslegnek, extrának, vagyis a gazdagságnak;
  • földimogyoró: az egészséget és a hosszú életet jelképezi;
  • mandarin: a szerencse szimbóluma.

Az újévi szokásokhoz tartozik a „piros tasak” (hong bao/红包) ajándékozása is: egy piros ünnepi borítékba papírpénzt csomagolnak, s ezt adják főként a gyerekeknek. Manapság azonban már gyakorlatilag bárkinek lehet adni piros borítékot újévkor. A technológiának és az olyan platformoknak, mint a WeChat és az Alipay köszönhetően pedig a digitális piros borítékok jelentik az új trendet, amelyeket akár távoli ismerősöknek, rokonoknak is lehet küldeni.

A 2023. január 23-án a nyúl éve köszönt be. Az energiaváltás jelentős lesz, hiszen kilépünk 2022-ből, az energikus tigris évéből, és átlépünk a türelmesebb és gyengédebb 2023-as nyúlévbe. A kínai állatöv, akárcsak a nyugati állatöv, tizenkét jegyből áll, mindegyiket egy-egy állat vagy mágikus lény képviseli. A nyugati asztrológiában a jegyek minden évben áthaladnak a tizenkét hónapon, de a kínai asztrológiában mindegyik jegy egy teljes évet kap magának, és egy ciklus tizenkét évig tart. A kínai asztrológia öt elemet is magában foglal: víz, fém, fa, föld és tűz; így az állatöv minden évben más elemen mozog: 2023 a Vízinyúl éve lesz. A Vízinyúl éve a dinamikus tigrisév után a pihenés és a gondolkodás időszakát ígéri. A kínai kultúrában a nyúl a Holdhoz kapcsolódik. Az ősi kínai legenda szerint a Jáde Császár szegény koldusnak álcázta magát, hogy megbízható segítőt találjon. A Nyúl felajánlotta magát ételnek az éhező koldus számára úgy, hogy a tűzbe ugrott. A Jáde Császár felfedte valódi énjét, és felvitte a nagylelkű Nyulat a Holdra, ahol együtt megalkották az életelixírt.

A szerző az Eurázsia Központ kutatója és a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének igazgatója.

Ez a cikk az Eurázsia 2023/I. számában jelent meg.

Sárkánytánc és áldásfa Kőbányán
Bár hosszú évtizedeken át a hazánkban élő kínai közösség zárt körben ünnepelte a Holdújévet, ez mostanra megváltozott; a világjárványt követő három év kihagyás után a január utolsó napjaiban megrendezett ingyenes ünnepsorozaton már bárki bekapcsolódhatott a tradicionális gasztronómiai és kulturális programokba. A Tigris évének búcsút intő, a Vízi Nyúl évét köszöntő újévi fesztiválon a kínai kultúra iránt érdeklődők részt vehettek a teaszertartásokon és felaggathatták kívánságaikat az áldásfára, de arra is volt lehetőségük, hogy felpróbálják a hagyományos kínai viseletet, a hanfut. A fesztiválhangulatot az oroszlán- és sárkánytánc idézte meg a kőbányai kínai negyedben, a zene szerelmesei pedig a híres szecsuáni maszkváltós operát is megismerhették.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások