Miért volt szükség a keleti nyitásra az ag ráriumban?Amíg a KGST tagjai voltunk, szoros együttműködést alakítottunk ki az orosz régióval, a rendszerváltás után azonban ezek a szálak megszakadtak, és mindenki Nyugaton akart eladni, Nyugaton akart érvényesülni, de ott be kellett látnunk, hogy vannak komoly vetélytársak. Az a volumen, amit az egykori szovjet területen értékesítettünk, rendkívüli módon hiányzott az egész magyar mezőgazdaságból. A feldolgozóipar, a konzervipar leépülése, privatizációja, bezárása mind-mind ahhoz vezetett, hogy ezeket a piacainkat elvesztettük, mert a nyugati cégeknek az volt azérdeke, hogy Magyarország alapanyagtermelő legyen. Kivitték az alapanyagot az ő üzemeikbe, feldolgozták,és kész élelmiszert pedig visszaimportáljuk. Ezt a folyamatot meg kell állítani. Az összes beruházásunk, pályázati támogatásunk most pontosan azt szolgálja, hogy újra fel tudjuk építeni a magyar élelmiszeripart, a magyar feldolgozóipart, hogy versenyképesek tudjunk lenni. A kényszerűségben az előnyeinket számba véve kerestük a lehetőséget, hogy hol találunk új piacokat. És bizony a keleti nyitás számunkra új lehetőségeket hozott.
A szerző az Eurázsia főszerkesztő-helyettese.Ez a cikk az Eurázsia 2025. márciusi számában jelent meg, honlapunkon csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek.