India bebiztosítaná zöld növekedési stratégiáját
Az éghajlatváltozás egzisztenciális fenyegetésével szembesülve az indiai kormány összeállított egy 30 kritikus ásványi anyagot tartalmazó listát, amelyek központi szerepet játszanak a fosszilis tüzelőanyag-intenzív energiaszerkezettől való elfordulás érdekében tett erőfeszítéseiben.
India bebiztosítaná zöld növekedési stratégiáját
Selyemutak

India bebiztosítaná zöld növekedési stratégiáját

Borítókép: iStock
Eurázsia 16/07/2023 08:00

Az éghajlatváltozás egzisztenciális fenyegetésével szembesülve az indiai kormány összeállított egy 30 kritikus ásványi anyagot tartalmazó listát, amelyek központi szerepet játszanak a fosszilis tüzelőanyag-intenzív energiaszerkezettől való elfordulás érdekében tett erőfeszítéseiben – jelentette a héten a The Straits Times.

Ezek közé tartoznak az olyan ásványi anyagok, mint az elektromos járművek akkumulátoraiban használt lítium és grafit, amelyek iránti kereslet az előrejelzések szerint a következő évtizedekben akár 4000 százalékkal is megugrik – tette hozzá a cikk.

A bolygón a klímaváltozás kezelése érdekében zajló, a tiszta energiával kapcsolatos technológiára való átállás előtérbe helyezte a kritikus ásványi anyagok fontosságát – írta a The Straits Times, hozzátéve, hogy a lista célja az ország zöld növekedési stratégiáját fenyegető azon kockázatok minimalizálása, amelyek az ezen nyersanyagokhoz kapcsolódó ellátási lánc szűk keresztmetszeteiből adódhatnak.

iStock

Bár India állítólag a világ ötödik legnagyobb ritkaföldfém-készletével rendelkezik (mintegy 6 százalékkal), az ország teljes mértékben importra szorul számos kritikus ásványi anyag, például a lítium, a kobalt, a nikkel és a germánium tekintetében, amelyek például napelemek, félvezetők és akkumulátorok gyártásához szükségesek – emlékeztetett az újság.

Ezek az ásványi anyagok szerepelnek a listán, más ásványokkal, például a berilliummal, a foszforral és az indiummal együtt, amelyek számos ágazatban, többek között a csúcstechnológiájú elektronikában, a mezőgazdaságban és a védelmi ágazatban találnak alkalmazást.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások