Irán megnyitotta az elnökjelöltek regisztrációját
Irán május 29-én megkezdte az elnökjelöltek hivatalos regisztrációját a június 28-án tartandó előrehozott választásokra a helikopter-balesetben elhunyt Ebrahim Raiszi helyére.
Irán megnyitotta az elnökjelöltek regisztrációját
Tükör

Irán megnyitotta az elnökjelöltek regisztrációját

Szaíd Dzsalíli volt iráni külügyminiszter-helyettes. Fotó: Morteza Nikoubaz/NurPhoto/AFP
Tárik Meszár 03/06/2024 22:01

Irán május 29-én megkezdte az elnökjelöltek hivatalos regisztrációját a június 28-án tartandó előrehozott választásokra a helikopter-balesetben elhunyt Ebrahim Raiszi helyére.

A világot megdöbbentette az iráni elnök halála. Sokan a káosz kialakulásától tartanak, ezért nem véletlen, hogy minél hamarabb pótolni akarják a tragikus hirtelenséggel elhunyt elnököt. A hatalmi vákuum kialakulásának megakadályozását az iráni alkotmány is előirányozza, ugyanis a szabályok szerint, az elnök halálát követően vagy cselekvőképtelensége esetén 50 napon belül új választásokat kell tartani.

Az elnökválasztás folyamata

Iránban az elnökválasztás folyamata több lépésből áll, és különösen fontos szerepet játszik benne az Őrök Tanácsa. Az elnökjelölteknek először regisztrálniuk kell, majd szigorú ellenőrzésen esnek át. Az Őrök Tanácsa, amely 12 tagból áll, felülvizsgálja és értékeli a jelöltek alkalmasságát. Ők döntik el, hogy kik azok a jelöltek, akik megfelelnek a vallási, politikai és erkölcsi követelményeknek. Azok a jelöltek, akiknek indulását jóváhagyják, részt vehetnek a választási kampányban, és a választópolgárok szavazhatnak rájuk. A tanács így tehát kulcsszerepet játszik az elnökválasztás folyamatában, mivel ők határozzák meg, kik indulhatnak a választáson.
Mosztafa Kavákabián. Fotó: Morteza Nikoubaz/NurPhoto/AFP
A közelgő választás legfontosabb tudnivalói

„A jelöltek regisztrációja a 14. elnökválasztásra reggel nyolc órakor kezdődött a belügyminisztériumban” – közölte az IRNA iráni állami hírügynökség. Az elnökjelölteknek öt napjuk lesz a regisztrációra – tette hozzá az IRNA. Emellett hozzátették, hogy az iráni belügyminisztérium 70 százalékos részvételi arányra számít.

A választásokat eredetileg 2025-re tervezték, de Raiszi május 19-i váratlan halála után előrehozták. Raiszi és kíséretének hét tagja, köztük Hosszein Amir-Abdollahian külügyminiszter meghalt, amikor repülőgépük lezuhant Irán északi részén. Az Iszlám Köztársaság legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei a 68 éves Mohammad Mohber alelnököt jelölte ki ideiglenes elnökké az alkotmánynak megfelelően.

Az iráni választójogi törvény értelmében a jelölteknek 40 és 75 év közöttieknek kell lenniük, és legalább mesterszakos diplomával kell rendelkezniük. A jelöltek végleges listáját június 11-én hirdeti ki az Őrök Tanácsa. Fontos tudni, hogy a testület több reformpárti és mérsékelt politikust kizárt a 2021-es elnökválasztás előtt, amely az ultrakonzervatív Raiszit juttatta hatalomra.
Zohreh Elahiján. Fotó: Morteza Nikoubaz/NurPhoto/AFP
A lehetséges jelöltek

Az iráni állami televízió arról számolt be, hogy „körülbelül harmincan” jelöltették magukat hivatalosan, de egyelőre „egyikük sem felelt meg a minősítés alapvető feltételeinek”. A források szerint Mosztafa Kavákabián volt reformpárti képviselő és Mohammadreza Szabbághián hivatalban lévő konzervatív parlamenti képviselő is benyújtotta kérelmét a minisztériumban. Érdekesség, hogy egy női jelölt, Zohreh Elahiján is jelöltette magát.

Emellett az állami tévé közölte, hogy a volt külügyminiszter-helyettes és nukleáris főtárgyaló, a rugalmatlan tárgyalási álláspontjáról ismert Szaíd Dzsalíli is regisztráltatta magát. Az 58 éves ultrakonzervatív Dzsalíli hevesen elítélte a globális hatalmakkal 2015-ben kötött nukleáris megállapodást, mondván, hogy az „sérti az Iszlám Köztársaság vörös vonalait”, a nukleáris létesítmények idegen hatalmak általi ellenőrzése miatt.

A korábbi választási ciklusokhoz hasonlóan az Irán vezető politikai táborait képviselő fő jelöltek várhatóan a regisztrációs folyamat végéhez közeledve nyújtják be pályázatukat. A júniusi szavazásra felettébb viharos időkben kerül sor, mivel a gázai háború továbbra is dúl Irán ősellensége Izrael és a Teherán által támogatott Hamász palesztin fegyveres csoport között, valamint az iráni nukleáris program miatt is diplomáciai feszültségek tapasztalhatók.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások