Iyad El-Baghdadi - Ahmed Gatnash: The Middle East Crisis Factory: Tyranny, Resilience and Resistance

Iyad El-Baghdadi - Ahmed Gatnash: The Middle East Crisis Factory: Tyranny, Resilience and Resistance


Iyad El-Baghdadi és Ahmed Gatnash könyve átfogó képet nyújt a modern Közel-Kelet történelméről és jelenlegi helyzetéről, miközben mélyrehatóan elemzi a régió legégetőbb problémáit. A szerzők részletesen tárgyalják a zsarnokság, a terrorizmus és a külföldi beavatkozások összetett kérdéseit, amelyek meghatározták és továbbra is alakítják a térség politikai és társadalmi viszonyait. A könyv nem csupán a múlt és a jelen eseményeire koncentrál, hanem a demográfiai, gazdasági és társadalmi trendek vizsgálatával a jövőbe is tekint. Elemzésükből kiderül, hogy a Közel-Kelet előtt álló kihívások ugyan komolyak és gyakran aggasztóak, ám a régióban rejlő lehetőségek és a változás iránti vágy is jelentős. El-Baghdadi és Gatnash nem félnek szembenézni az igazsággal: a folyamatosan növekvő fiatal népesség, az urbanizáció és a technológiai fejlődés egyaránt nagy lehetőségeket és potenciális veszélyeket rejtenek magukban.

A szerzők konkrét példákon keresztül világítanak rá, hogy a múltbeli katonai beavatkozások és a diktátorokkal kötött politikai alkuk nem hoztak tartós megoldást. El-Baghdadi és Gatnash ugyanakkor reménykeltő jövőképet is felvázolnak: olyan stratégiákat és politikai megközelítéseket javasolnak, amelyek az agresszív katonai beavatkozás helyett a diplomáciára, a társadalmi igazságosságra és a fenntartható fejlődésre helyezik a hangsúlyt. A könyv ambiciózus és átgondolt ötleteket kínál a Közel-Kelet problémáinak megoldására. A szerzők elutasítják az erőszakos eszközöket és a cinikus politikai manővereket, helyette az együttműködésre és a hosszú távú stabilitás megteremtésére koncentrálnak.  Javaslataik nem csupán a régió lakóinak nyújtanak útmutatást, hanem a nemzetközi közösség számára is értékes tanulságokat hordoznak.


Tárik Meszár, az Eurázsia Központ vezető kutatója

Iyad El-Baghdadi - Ahmed Gatnash: The Middle East Crisis Factory: Tyranny, Resilience and Resistance

Kiadó: Hurst & Company, London

A kiadás éve: 2021

Oldalszám: 216 oldal

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások