Jamie Susskind: Politika a jövőben

Jamie Susskind: Politika a jövőben


Jamie Susskind brit ügyvéd könyve korunk egyik legfontosabb kérdésével szembesít: hogyan fogja a digitális technológia átalakítani a politikát és a társadalmat? A múlt század nagy politikai vitája még arról szólt, hogy kollektív életünk mekkora részét határozza meg az állam. A jövő kérdése, hogy életünket mennyire irányítsák és ellenőrizzék hatalmas digitális rendszerek.

A szerző amellett érvel, hogy a gyors és könyörtelen innováció számos technológiában át fogja alakítani az együttélésünket, éppen ezért a politikáról való gondolkodásunk alapvető megváltoztatására szólít fel. Úgy látja, hogy a jövőben bizonyos technológiák és platformok, valamint azok, akik ezeket irányítják, nagy hatalmat fognak gyakorolni felettünk.

Egyesek adatokat fognak gyűjteni az életünkről, arra késztetve minket, hogy elkerüljük a szégyenletesnek, bűnösnek vagy helytelennek tartott viselkedést. Mások megszűrik a világról alkotott képünket, kiválasztják, hogy mit tudunk, alakítják, hogy mit gondolunk, befolyásolják, hogy mit érzünk, és irányítják, hogy hogyan cselekszünk. Lényegében a nagy technológiai cégek és az állam egyre inkább irányítani fognak minket. Ők szabják majd meg szabadságunk határait, ők határozzák meg, hogy mit tehetünk, és mit tilos. A politika területén pedig a demokrácia jövőjéről is ők hozzák meg a döntést.

A politikai elemzés úttörő műve, a Jövő politikája arra készteti az olvasókat, hogy újragondolják, mit jelent szabadnak vagy egyenlőnek lenni, hatalommal vagy tulajdonnal rendelkezni, továbbá miként lehet egy politikai rendszer igazságos vagy demokratikus, miközben javaslatokat tesz arra, hogy miként vehetjük vissza az irányítás.

Jamie Susskind: Politika a jövőben

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2022
ISBN: 9789639797840
Oldalszám: 382

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások