Jelen korunk konfliktusa a zöld hidegháború
A Washington és Peking közötti fenntartható energetikai versenyben Kínának áll a zászló.
Jelen korunk konfliktusa a zöld hidegháború
Fókusz

Jelen korunk konfliktusa a zöld hidegháború

Fotó: AFP
Rimóczi Norbert 26/02/2024 22:00

A történelem folyamán állandó technológiai verseny volt jelen az aktuális nagyhatalmak között, beszéljünk akár az ókori időkről, a középkorról vagy akár a 19. és 20. századról. Ahogy az Egyesült Államok globális politikai dominanciája és GDP hozzájárulása egyre csökken, a politikai intézményrendszerre nehezedő nyomás ezzel egyenes arányban nő, hogy technológiai felsőbbrendűségét megőrizze.

Felmerül a kérdés, hogy miért az energetika vált a modern technológiai verseny központi témájává? A válasz rendkívül egyszerű: minden más versenyterület, legyen az gazdasági vagy katonai, exponenciálisan több energiát igényel, mint akár csak húsz-harminc évvel ezelőtt. A közlekedés, építőipar, számítástechnika, kommunikáció és a hadászat, mind működésképtelen az őket ellátó stabil, fenntartható energiaipar nélkül. (…)


A szerző az Energiastratégiai Intézet stratégiai elemzője.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. márciusi számában jelent meg, honlapunkon csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások