Jelentősen javulhat a nők helyzete Üzbegisztánban
Üzbegisztánban törvénycsomagot fogadtak el, amely megerősítette az állam világi jellegét, különös tekintettel a nők helyzetére.
Jelentősen javulhat a nők helyzete Üzbegisztánban
Tükör

Jelentősen javulhat a nők helyzete Üzbegisztánban

Fotó: AFP/UZA
Eurázsia 07/09/2023 07:00

Üzbegisztánban törvénycsomagot fogadtak el, amely megerősítette az állam világi jellegét, különös tekintettel a nők helyzetére. Az intézkedéscsomag értelmében felelősségre vonással jár majd többek közt a többnejűség propagandája, a kettő vagy több feleséggel való együttélés, valamint a férfiak és nők egyenjogúságának tagadása.

Üzbegisztánban törvénycsomagot fogadtak el, amely megerősítette az állam világi jellegét, különös tekintettel a nők helyzetére – írta Facebook- bejegyzésében Kosztur András. A XXI. Század Intézet vezető kutatója, valamint az Eurázsia Központ külső szakértője szerint az új jogszabályok értelmében a közigazgatási és büntetőtörvénykönyvek több ponton módosulnak.

Az intézkedéscsomag értelmében felelősségre vonással jár majd a nemzeti, faji, etnikai vagy vallási alapon való felsőbbrendűség vagy nem teljes értékűség propagandája, pontosítva a korábbi, vallási ellenségeskedésre való buzdítást tiltó rendelkezéseket. Büntetendő lesz  az olyan vallási szertartás szerint kötött házasság, amelyet nem regisztráltak az állami anyakönyvvezetőnél, a többnejűség propagandája, a kettő vagy több feleséggel való együttélés, valamint a férfiak és nők egyenlő jogainak nyílt tagadása. Emellett felelősségre vonás jár az arc eltakarásáért oly módon, ami lehetetlenné teszi az adott személy azonosítását (kivéve indokolt esetekben, pl. egészségügyi, munkabiztonsági, közlekedési stb. okokból)
AFP/Vyacheslav Oseledko
Az indoklás szerint az intézkedésekre azért van szükség, mert az utóbbi időben megnövekedett a hivatalosan házasságon kívül született gyerekek száma, az interneten pedig egyre gyakrabban hangzanak el olyan kijelentések, amelyek a nők üzbég alkotmányban és törvényben rögzített jogait tagadják, vagy egyes – például a többnejűséget tiltó – törvények megszegésére buzdítanak.

Az üzbég parlament közleményében kiemelik, hogy a közelmúltban végrehajtott alkotmánymódosításnak köszönhetően 3,5-szeresére nőtt azon normák száma az ország alaptörvényében, amelyek az emberi jogokkal kapcsolatosak.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások