John Mearsheimer: A nagy téveszme

John Mearsheimer: A nagy téveszme


A nemzetközi rendszerben uralkodó helyzetben lévő nagyhatalmak állandó biztonsági versengésben állnak egymással, ami néha háborúhoz vezet, véli John Mearsheimer amerikai politikai gondolkodó, a realista iskola egyik legkiemelkedőbb képviselője.

Hogy ezt elkerüljék és külpolitikai céljaikat elérjék, a nemzetközi politikában résztvevők, szerinte három világkép mentén – a liberalizmus, a realizmus és a nacionalizmus – haladnak. Az Egyesült Államok a hidegháborúból győztesen kikerülve az egyedüli nagyhatalom lett a világon, és mélyen liberális államként a liberális demokrácia elterjesztését tűzte ki céljául, ami a béke alapja, hiszen a liberális demokráciák nem akarnak háborúzni egymással.

A könyv ennek a politikai (tév)eszmének az értelmezésére helyezi a hangsúlyt: egyrészt meg kívánja értetni a közelmúltbeli amerikai külpolitikát, másrészt rávilágít a liberális külpolitika gyakran káros következményeire, kitérve az említett három -izmus kölcsönhatásának a nemzetközi politikára gyakorolt befolyására. Mindemellett „a Nagy téveszme keveset mond a liberális demokrácia és a nem liberális demokrácia erényeiről (…). A könyv középpontjában a liberalizmus mint külpolitikai elmélet áll, nem pedig az, hogy liberalizmus adja-e a helyes receptet a politikai rend felépítéséhez bármely országon belül, így Magyarországon belül is” – üzeni a szerző a magyar olvasóknak a bevezetőben.

Seremet Sándor - A szerző az Eurázsia Központ kutatója

John Mearsheimer: A nagy téveszme
Kiadó: Századvég Közéleti Tudásközpont
Kiadás éve: 2022
ISBN: 9786156436122
Oldalszám: 410

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások