Kazahsztán a Köztársaság Napját ünnepli
Minden év október 25-én Kazahsztánban megemlékeznek a Köztársaság Napjáról: a közép-ázsiai ország ugyanis 1991-ben ezen a napon kiáltotta ki a szuverenitását.
Kazahsztán a Köztársaság Napját ünnepli
Tükör

Kazahsztán a Köztársaság Napját ünnepli

Fotó: iStock
Eurázsia 25/10/2023 08:30

Minden év október 25-én Kazahsztánban megemlékeznek a Köztársaság Napjáról: a közép-ázsiai ország ugyanis 1991-ben ezen a napon kiáltotta ki a szuverenitását.

Ma Kazahsztán Közép-Ázsia legnagyobb gazdasága. A függetlenség elnyerése óta a nemzet az életszínvonal ugrásszerű emelkedésének tanúja volt, polgárainak egészségi állapota, oktatása és általános életminősége javult. A nemzet gyorsan elfogadta az alkotmányt, meghatározta az elnök és a parlament szerepét, és azóta több alkalommal is tartott választásokat. A hangsúly mindig is az egységen a sokféleségben volt, biztosítva, hogy a számtalan etnikai csoport hangot és képviseletet találjon a nemzet politikai szövetében.

Az elmúlt néhány év különösen nagy átalakulást hozott Kazahsztán számára. Az ország jelentős előrelépést ért el demokratizálódási útján, amit jól példáz a széles körű politikai reformok végrehajtása, beleértve a tavalyi országos népszavazást követő alkotmánymódosításokat is.

A hatalmas kőolaj-, földgáz-, ásványi anyag- és fémkészletekkel rendelkező ország hatékonyan kihasználta természeti gazdagságát. A stratégiai infrastrukturális fejlesztések, a külföldi befektetések bevonzása és a diverzifikációs kezdeményezések agrárországból vezető gazdasági hatalommá tették Kazahsztánt.

A közelmúltban Kazahsztán a régió első számú befektetési célpontjává és jelentős pénzügyi központtá vált. Az ország elnöke, Kaszim-ZsomartTokajev szeptember 1-jén tartott legutóbbi évértékelő beszédében további gazdasági reformokat javasolt, amelyek célja a méltányosság, a befogadás és a pragmatizmus előmozdítása. Célkitűzéseket vázolt fel a gazdaság diverzifikálására, az ipar megerősítésére és a stabil, 6-7 százalékos gazdasági növekedés megcélzására.

A nukleáris leszerelés támogatásával Kazahsztán a béke globális szószólójaként pozícionálta magát. Emellett előmozdította a regionális együttműködést, és jelentős szerepet játszik olyan platformokon, mint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), a Sanghaji Együttműködési Szervezet és az Eurázsiai Gazdasági Unió. A nagyhatalmakkal, például Oroszországgal, Kínával, az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal való jó kapcsolatok biztosításával Kazahsztán hidat képez Kelet és Nyugat között, harmóniát kínálva egy gyakran megosztott világban.

Kazahsztán Magyarországot az Európai Unióban egyik legfontosabb politikai és gazdasági partnerének, valamint megbízható stratégiai partnerének tekinti Közép- és Kelet-Európában.

Kazahsztán és Magyarország kapcsolata szilárd alapokra épül és a jogi keretei is kiépültek. A két ország között nincsenek politikai vagy egyéb nézeteltérések, rendszeres politikai párbeszéd alakult ki. Kazahsztán és Magyarország törekszik a kereskedelmi, gazdasági és befektetési kapcsolatok kiépítésére és elmélyítésére. Kiemelt figyelmet fordítanak az együttműködésre az energia, a közlekedés, a logisztika, a mezőgazdaság és az informatika területén.

A kulturális és humanitárius kapcsolatok fejlesztésének kilátásai évről évre szélesednek. A kétoldalú együttműködés fontos eleme az oktatás. Magyarország évente 250 ösztöndíjat biztosít kazahsztáni diákok számára. Jelenleg több mint ötszáz kazahsztáni diák tanul magyar egyetemeken.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások