Mivel az arabica drága és nehezen elérhető volt a térségben, az arab kereskedők behozták a robustát, amely azóta is meghatározó Délkelet-Ázsia kávékultúrájában. A robusta bab savasabb ízének ellensúlyozására a szakácsok vajjal és cukorral kezdték pörkölni őket, majd leszűrték, és a karakteres főzetet selymes sűrített tejjel édesítették. Így született meg a kopi, amit máig fogyasztanak a hagyományos helyi kávézókban, a kopitiamokban, az ételudvarokban (hawker centerek) vagy éppen a plázák modern kávézóiban. Számtalan verziója kapható, ezek elnevezése mindig a maláj kopi szóval kezdődik, majd pedig hokkien dialektusban egészítik ki.
Ez a cikk az Eurázsia 2025. szeptemberi számában jelent meg, honlapunkon csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!