Kelet és nyugat találkozása
Szingapúrra a 19. században, a brit gyarmati időkben érkezett meg a kávé. Kezdetben arabica babot használtak a kávé főzéséhez, ahogy Európában is. A hainani bevándorlók megtanultak kávét készíteni a helyi kávéházakban, hogy kiszolgálják a britek ízlését, és megélhetést biztosítsanak maguknak a mesterségből.
Kelet és nyugat találkozása
Gasztronómia

Kelet és nyugat találkozása

Fotó: iStock
08/09/2025 22:00

Szingapúrra a 19. században, a brit gyarmati időkben érkezett meg a kávé. Kezdetben arabica babot használtak a kávé főzéséhez, ahogy Európában is. A hainani bevándorlók megtanultak kávét készíteni a helyi kávéházakban, hogy kiszolgálják a britek ízlését, és megélhetést biztosítsanak maguknak a mesterségből.

Mivel az arabica drága és nehezen elérhető volt a térségben, az arab kereskedők behozták a robustát, amely azóta is meghatározó Délkelet-Ázsia kávékultúrájában. A robusta bab savasabb ízének ellensúlyozására a szakácsok vajjal és cukorral kezdték pörkölni őket, majd leszűrték, és a karakteres főzetet selymes sűrített tejjel édesítették. Így született meg a kopi, amit máig fogyasztanak a hagyományos helyi kávézókban, a kopitiamokban, az ételudvarokban (hawker centerek) vagy éppen a plázák modern kávézóiban. Számtalan verziója kapható, ezek elnevezése mindig a maláj kopi szóval kezdődik, majd pedig hokkien dialektusban egészítik ki.

Leggyakrabban kaya toasttal fogyasztják, ami egy édes pirítós, vastagon megkenve kaya lekvárral (kókusztejből, tojásból és cukorból készült krémmel), ehhez pedig gyakran párosítanak lágytojást, amit szójaszósszal és fehér borssal ízesítenek. A hagyományos kávézók mellett Szingapúrnak vannak saját, nyugati stílusú, újhullámos (specialty) kávékat kínáló kávézói, valamint jelen vannak az olyan nemzetközi hálózatok is, mint az amerikai Starbucks, The Coffee Bean & Tea Leaf vagy a kínai Luckin Coffee.

Ez a cikk az Eurázsia 2025. szeptemberi számában jelent meg.

iStock
Hogyan rendeljünk kopit?

Kopi: Klasszikus kávé + sűrített tej

Kopi Siew Dai: Kávé + kevesebb sűrített tej

Kopi Gah Dai: Kávé + több sűrített tej

Kopi O: Feketekávé + cukor

Kopi O Kosong: Feketekávé cukor nélkül

Kopi C: Kávé + párologtatott tej

Kopi C Siew Dai: Kávé + kevesebb párologtatott tej

Kopi Peng: Jég + kávé + sűrített tej

Kopi Poh: Kávé + sűrített tej + víz

Kopi Gao: Extra erős kávé + sűrített tej

Kopi Di Loh: Kávé hígítás nélkül

Kopi Gu You: Kávé + vaj/margarin

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások