Mivel az arabica drága és nehezen elérhető volt a térségben, az arab kereskedők behozták a robustát, amely azóta is meghatározó Délkelet-Ázsia kávékultúrájában. A robusta bab savasabb ízének ellensúlyozására a szakácsok vajjal és cukorral kezdték pörkölni őket, majd leszűrték, és a karakteres főzetet selymes sűrített tejjel édesítették. Így született meg a kopi, amit máig fogyasztanak a hagyományos helyi kávézókban, a kopitiamokban, az ételudvarokban (hawker centerek) vagy éppen a plázák modern kávézóiban. Számtalan verziója kapható, ezek elnevezése mindig a maláj kopi szóval kezdődik, majd pedig hokkien dialektusban egészítik ki.
Leggyakrabban kaya toasttal fogyasztják, ami egy édes pirítós, vastagon megkenve kaya lekvárral (kókusztejből, tojásból és cukorból készült krémmel), ehhez pedig gyakran párosítanak lágytojást, amit szójaszósszal és fehér borssal ízesítenek. A hagyományos kávézók mellett Szingapúrnak vannak saját, nyugati stílusú, újhullámos (specialty) kávékat kínáló kávézói, valamint jelen vannak az olyan nemzetközi hálózatok is, mint az amerikai Starbucks, The Coffee Bean & Tea Leaf vagy a kínai Luckin Coffee.
Ez a cikk az Eurázsia 2025. szeptemberi számában jelent meg.
Kopi: Klasszikus kávé + sűrített tej
Kopi Siew Dai: Kávé + kevesebb sűrített tej
Kopi Gah Dai: Kávé + több sűrített tej
Kopi O: Feketekávé + cukor
Kopi O Kosong: Feketekávé cukor nélkül
Kopi C: Kávé + párologtatott tej
Kopi C Siew Dai: Kávé + kevesebb párologtatott tej
Kopi Peng: Jég + kávé + sűrített tej
Kopi Poh: Kávé + sűrített tej + víz
Kopi Gao: Extra erős kávé + sűrített tej
Kopi Di Loh: Kávé hígítás nélkül
Kopi Gu You: Kávé + vaj/margarin