Képeslap a múltba
A kétszeres Fonogram-díjas világzenei együttes, a Kerekes Band 2023-ban végleg megérkezett Közép-Ázsiába. Az idén ők voltak a térség legnagyobb világzenei fesztiváljainak a sztárjai. Szerepeltek a török televízióban, Almatiban tízezer ember előtt játszottak, de meghódították Asztanát és Turkesztánt is. Keleti nyitásuk 2018 óta tart. Az öt fős zenekar testvérpárjával, Fehér Viktorral (dob) és Fehér Zsomborral (furulya) Ürömön beszélgettünk.
Képeslap a múltba
Kultúra

Képeslap a múltba

Fehér Viktor és Fehér Zsombor (Fotó: Hegedüs Róbert)
Szilárd Anna 20/12/2023 07:00

A kétszeres Fonogram-díjas világzenei együttes, a Kerekes Band 2023-ban végleg megérkezett Közép-Ázsiába. Az idén ők voltak a térség legnagyobb világzenei fesztiváljainak a sztárjai. Szerepeltek a török televízióban, Almatiban tízezer ember előtt játszottak, de meghódították Asztanát és Turkesztánt is. Keleti nyitásuk 2018 óta tart. Az öt fős zenekar testvérpárjával, Fehér Viktorral (dob) és Fehér Zsomborral (furulya) Ürömön beszélgettünk.

A Kerekes Bandnek kilenc lemeze jelent meg, a Kábé23 című könyv is sokat elmond róluk, övék az Argo2 közönségfilm filmzenéje. Több, mint harminc országban léptek fel, ám a nagy szerelem Közép-Ázsia, azon belül is Kazahsztán.

– Miután bejártuk Nyugat-Európát, új utakba kezdtünk – mondja Fehér Zsombor – és a kétezer-tízes évek elején megléptük a magunk keleti nyitását. A nemzetközi fesztiválpiaccal való megismerkedés hatására megerősödött az elhatározás, hogy a Kerekes Band közép- és hosszútávon elsősorban a keleti, azon belül is a közép-ázsiai, türk zenei piacot szeretné meghódítani. Ezt megalapozta, hogy már Bartók Béla is ezeket a népeket hozta rokonságba a magyarság ősi, pentaton népzenéjével. Azt vettük észre, hogy Keleten még él a zene eredeti üzenete: a közösség egybentartása, míg Nyugaton – ahol a fesztiválipar elfáradt –, egyre jobban elveszítette a kulturális hídszerepét.

– Dolgozik bennünk a térséggel kapcsolatban egyfajta küldetéstudat is. Hisszük, hogy ez nem csak zene, hanem országimázs-építés, kulturális diplomácia is egyben – teszi hozzá Fehér Viktor. – Sajtókampányt szerveztünk Törökországban, aminek keretében az egri török fürdőben forgatott koncertfilmünket a török TRT televízió hat türk államban mutatta be. Tévés és rádiós interjúkat adtunk Kazahsztánban, Azerbajdzsánban, Törökországban. Ottlétünk sokkal több annál, mint egy fellépés. A zene nyelvén szeretnénk megtalálni azokat a kapcsolódási pontokat, amik ezt a térséget és Magyarországot összekapcsolják. Nagy örömünkre a külképviseletek mindig segítségünkre voltak.

Pentaton dallamvilág

– Egész gyerekkorom óta éreztem, hogy nekem ebben a térségben dolgom van – mondja Fehér Zsombor. – Ahhoz, hogy jól működő, harmonikus világrend jöjjön létre, szükség van a kulturális kapcsolatok építésére. Ezekkel a népekkel nemcsak üzletelni kell és lehet, nem szabad elfelejteni a több ezer éves kulturális testvériséget sem.

– Közép-Ázsiában van egy pozitív attitűd Magyarországgal kapcsolatban, amire lehet építeni. Az első lépéseket megtettük. Ötször léptünk fel headliner zenekarként Kazahsztán legnagyobb fesztiváljain, egy egész nagylemezt szenteltünk ennek a térségnek, közös koncertünk volt a tuvai Huun-Huur-Tu zenekarral a Magyar Zene Házában. A jövőre nézve: közös albumot tervezünk a kazah Turán ethno-folk együttessel, jelenleg pedig egy ismert kazah DJ remixét várjuk – teszi hozzá Fehér Viktor. – Folyamatos lépéseket teszünk, amik új impulzusokkal segíthetik a piacon maradásunkat. Bízunk benne, hogy kapcsolatrendszerünket más kulturális együttműködésekben is kamatoztatni tudjuk.

Nem számít, mekkora a tér, amit be kell zenéljenek. Legyen az egy klubkoncert vagy egy több ezres tömeg. A Kerekes Band szereti, amit csinál, szereti a pentaton dallamvilágból szőtt muzsikát. Ez a közös nyelv a hallgatóság és köztük.

Virtuóz zene

– Ami Kazahsztánban, tőlünk ötezer kilométerre még élő hagyomány, az nekünk fontos – mondja Fehér Zsombor. – Ott még érzékelhető az emberi kapcsolatokban az a természetesség és közvetlenség, ami minket egykor a zenéléshez vezetett. – Talán a tiszteleten alapul a sikerünk. Az európai ember hajlamos odavinni a kultúrát, megmondani, mi az aktuálisan jó. Mi abban hiszünk, hogy minden kultúra egyenrangú, és sokat lehet tanulnunk egymástól. Ez különösen igaz a zenére. A közép-ázsiai zene nagyon virtuóz, összetett zene, ami új utakat nyithat meg egy európai művészben – fűzi hozzá Fehér Viktor.

– Közel tízezer ember előtt léptünk fel fő műsorszámként, mégis, az ottani fesztivál közönség nem arctalan tömeg – húzza alá a lényeget Fehér Zsombor. – Kazahsztánban a közönség nem bulinak tekinti az előadásainkat. Azért jönnek, hogy a zenénk energiáival itatódjanak át és nem másodlagos fogyasztás az italozás mellett.

Az egri együttes – a beszélgetésben résztvevő testvérpáron kívül Námor Csaba (koboz), Csarnó Ákos (brácsa) és Sohajda Péter (basszusgitár) – kezdetben gyimesi és moldvai népzenét játszott. Első lemezüket, a platinalemezzé vált Pimaszt (2006) Angliában Top of the World lemeznek választották, a Back to Folk (2016) az európai világzenei rangsorban kiemelkedő helyen végzett, két évvel később pedig, kipipálva az orosz és lengyel térséget, beindultak Ázsia belsejébe.

Egymásra találás

– Kazahsztánban a koncertünkön én csak kazak nyelven konferálok – veszi vissza a szót az idősebb testvér, Fehér Zsombor. – A köszönés után elmondom, hogy a magyar testvéreitek vagyunk. S látom, hogy megjelennek a könnycseppek… Megtanultunk egy kazak népdalt a „helyi Tinóditól”, Abaj Kunanbajevtől, ennek az átiratát mindig nagy szeretettel és tisztelettel játsszuk. Ezekben a pillanatokban valódi egymásra találás történik a közönség és köztünk. Kicsit azt érzem, olyanok vagyunk, mint egy képeslap. Anyai ágon a DNS-ünk többezer éve az Almati régióba mutat vissza. Valószínűleg egész életünkben ezért éreztük, hogy oda kell menjünk, s amikor ott lépünk fel, akkor tulajdonképpen hazatérünk – mint egy képeslap. A mi zenénk több ezer évvel ezelőtt ott született, onnét gyökeredzik, mi csak újra rátaláltunk…


A szerző újságíró.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. januári számában jelent meg. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások