Kevesebb dollár, több függetlenség
A délkelet-ázsiai integrációt erősítheti az amerikai valuta kiszorítása.
Kevesebb dollár, több függetlenség
Selyemutak

Kevesebb dollár, több függetlenség

Élénk kereskedelem zajlik a régióban: a malajziai Port Klang a világ tizennegyedik legforgalmasabb kikötője. Fotó: AFP/Anadolu Agency/Adli Ghazali
Szakáli Máté 02/02/2024 06:00

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) minden tagállama dollármentesítésre törekszik: olyan makro- és mikroökonómiai módszerek kombinációját alkalmazza, amelyek fő célja az amerikai dollárral való elszámolás árfolyamkockázatára vonatkozó költségismeretnek és a helyi valuta vonzerejének a növelése a gazdasági tranzakciók során.

Az ASEAN-országok elsősorban a monetáris politikai függetlenség elérése érdekében kezdték proaktívan csökkenteni az amerikai dollárral szembeni kitettségüket a kereskedelmi és pénzügyi ügyleteikben. A dollár értékének ingadozásai ugyanis komolyan befolyásolhatják az inflációs ráták, a kereskedelmi volumenek és a bruttó hazai termékek pályának és ütemének alakulását, míg az amerikai gazdaság, a monetáris vagy kereskedelempolitika és a költségvetési kiigazítások szintén aránytalan hatással lehetnek a dolláralapú elszámolást alkalmazó országokra. Emellett a délkelet-ázsiai államok kormányai az egyoldalú büntetőintézkedések és a gazdasági instabilitás fokozott kockázatát is érzékelik az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos célzott szankciórendszerrel összefüggésben, amely a jelek szerint további politikai ösztönzést biztosít a dollármentesítésre irányuló erőfeszítéseikhez.

Az ASEAN-tagállamok 2023 szeptemberében jutottak konkrétabb konszenzusra a helyi valuták határokon átnyúló tranzakciók elszámolására történő bevezetésének előmozdításáról és felgyorsításáról, beleértve az ASEAN-on belüli kereskedelmet és befektetéseket is. Mind a tíz tagállam megállapodott abban, hogy a régióban történő tranzakciók során a helyi valutákat (LCT), valamint a regionális fizetési összeköttetéseket (RPC) használatát fogják preferálni. Minden délkelet-ázsiai központi bank vállalta, hogy attól kezdve a helyi valutákat az ASEAN-országok között hivatalos fizetőeszközként használja, és azokat az egyes országokban érvényes árfolyam alapján konvertálja.

Egyre határozottabb formát ölt tehát Délkelet-Ázsiában a dollármentesítésről szóló politikai diskurzus és cselekvés. A gazdasági realitások, az összefonódó geopolitika és a meglévő pénzügyi rendszerek puszta tehetetlensége azonban biztosítja, hogy a dollárhasználat elsőbbsége a délkelet-ázsiai gazdaságokban a belátható jövőben megmaradjon. A helyi valutatranzakciók és a regionális fizetési kapcsolatok előmozdítása hosszabb távon teheti stabilabbá az ASEAN-államok valutaárfolyamát, és hatékonyabbá az országok felkészülését a gazdasági válságjelenségek kezelésére. Az országok közötti regionális együttműködés ennek következtében előreláthatólag integráltabbá és fenntarthatóbbá fog válni, összességében erősítve a közös termelési bázis és piac létrehozását is.

A dollármentesítés politikája várhatóan elő fogja mozdítani a régió bank nélküli és banki szolgáltatásokban nem részesülő lakosságának nagyobb mértékű pénzügyi integrációját is. Becslések szerint Délkelet-Ázsia mintegy 688 millió fős lakosságának 70 százaléka nem fér hozzá a legalapvetőbb banki szolgáltatásokhoz sem. Ami pedig a régió összes vállalkozásának 99 százalékát kitevő kkv-kat illeti, a regionális QR-fizetési rendszerek használata például lehetővé fogja tenni, hogy több piaci lehetőséggel éljenek, és olyan beruházásokat eszközöljenek, amelyekkel feljebb léphetnek a globális értékláncokban; tovább csökkentve egyúttal a délkelet-ázsiai végfelhasználók kitettségét is a dollárnak.

A szerző az Eurázsia Központ kutatója.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. februári számában jelent meg. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások