Kevesebb dollár, több függetlenség
A délkelet-ázsiai integrációt erősítheti az amerikai valuta kiszorítása.
Kevesebb dollár, több függetlenség
Selyemutak

Kevesebb dollár, több függetlenség

Élénk kereskedelem zajlik a régióban: a malajziai Port Klang a világ tizennegyedik legforgalmasabb kikötője. Fotó: AFP/Anadolu Agency/Adli Ghazali
Szakáli Máté 02/02/2024 06:00

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) minden tagállama dollármentesítésre törekszik: olyan makro- és mikroökonómiai módszerek kombinációját alkalmazza, amelyek fő célja az amerikai dollárral való elszámolás árfolyamkockázatára vonatkozó költségismeretnek és a helyi valuta vonzerejének a növelése a gazdasági tranzakciók során.

Az ASEAN-országok elsősorban a monetáris politikai függetlenség elérése érdekében kezdték proaktívan csökkenteni az amerikai dollárral szembeni kitettségüket a kereskedelmi és pénzügyi ügyleteikben. A dollár értékének ingadozásai ugyanis komolyan befolyásolhatják az inflációs ráták, a kereskedelmi volumenek és a bruttó hazai termékek pályának és ütemének alakulását, míg az amerikai gazdaság, a monetáris vagy kereskedelempolitika és a költségvetési kiigazítások szintén aránytalan hatással lehetnek a dolláralapú elszámolást alkalmazó országokra. (...)

A szerző az Eurázsia Központ kutatója.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. februári számában jelent meg, a teljes verzió csak később válik elérhetővé honlapunkon. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások