Kína 36 milliárd dollárt fektet be Algériában
Algír és Peking 19 együttműködési megállapodást írt alá a múlt héten Abdelmadjid Tebboune algériai elnök kínai látogatása során, ahol találkozott Hszi Csin-ping elnökkel.
Kína 36 milliárd dollárt fektet be Algériában
Selyemutak

Kína 36 milliárd dollárt fektet be Algériában

Borítókép: AFP/Anadolu Agency/Algerian Presidency
Eurázsia 26/07/2023 07:00

Algír és Peking 19 együttműködési megállapodást írt alá a múlt héten Abdelmadjid Tebboune algériai elnök kínai látogatása során, ahol találkozott Xi Jinping elnökkel – jelentette az Asharq Al-Awsat.

Tebboune-t nagyszámú miniszteri és üzletemberi küldöttség kísérte, ami új lendületet jelez Algéria kapcsolataiban hagyományos partnereivel, köztük Oroszországgal – írja a lap. Az Algériai Sajtószolgálat (APS) szerint a megállapodások olyan ágazatokban való együttműködést foglalnak magukban, mint a vasúti közlekedés, a technológiaátadás és a mezőgazdasági együttműködés. A két ország megállapodott egy szakértői csoport létrehozásáról, amely a gazdasági és beruházási együttműködést hivatott ösztönözni.

Algériai kormányzati források megerősítették az Asharq Al-Awsatnak, hogy a miniszteri megbeszélések középpontjában a megújuló energiák fejlesztése és a kapacitások növelése állt, a megújuló energiákkal kapcsolatos alkalmazott kutatással kapcsolatos algériai projekt támogatásával – tette hozzá a lap.

AFP/Ng Han Guan

Kína 36 milliárd dollárt fog befektetni Algériában olyan ágazatokban, mint a gyártás, az új technológiák, a tudásalapú gazdaság, a közlekedés és a mezőgazdaság – idézte a Reuters az Ennahar Online-t. – A kínai féllel kötött projektek és megállapodások óriásiak és kölcsönösen előnyösek mindkét ország számára – mondta Tebboune, amikor Sencsen tartományban a kínai algériai közösség képviselőivel tartott találkozón beszélt.

Az algériai elnök elmondta, hogy Algéria arra törekszik, hogy a Pekinggel való gazdasági kapcsolatokat a “jó történelmi politikai kapcsolatok” szintjére emelje, és hogy látogatása megnyitotta „a beruházások minden horizontját” a két ország között.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások