Kína és az ASEAN támogatja a kétállami megoldást a palesztin-izraeli konfliktusban
Kína és Oroszország azonos álláspontot képvisel a palesztin kérdésben, és megpróbálnak együttműködni a helyzet lehűtése érdekében, és hogy segítsenek létrehozni egy kétállami megoldást Izrael és a palesztinok számára - jelentette az Asharq al-Awsat.
Kína és az ASEAN támogatja a kétállami megoldást a palesztin-izraeli konfliktusban
Tükör

Kína és az ASEAN támogatja a kétállami megoldást a palesztin-izraeli konfliktusban

Fotó: AFP/Saeed Qaq
Eurázsia 23/10/2023 00:42

Kína és Oroszország azonos álláspontot képvisel a palesztin kérdésben, és megpróbálnak együttműködni a helyzet lehűtése érdekében, és hogy segítsenek létrehozni egy kétállami megoldást Izrael és a palesztinok számára - jelentette az Asharq al-Awsat. Eközben a TRT World arról írt, hogy az ASEAN azonnali tűzszünetet és a humanitárius folyosók megnyitását követeli, miközben Izrael folytatja a Gázai övezet bombázását.

Zhai Jun, Kína közel-keleti különmegbízottja az Asharq al-Awsat szerint egy csütörtöki katari találkozó után beszélt Mihail Bogdanovval, az orosz elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottjával.

"A palesztin-izraeli konfliktus jelenlegi helyzetének alapvető oka, hogy a palesztin nép törvényes nemzeti jogai nem biztosítottak" - mondta Zhai a kínai külügyminisztérium pénteken kiadott közleménye szerint.

"Kína és Oroszország azonos álláspontot képvisel a palesztin kérdésben, és Kína kész fenntartani a kommunikációt és a koordinációt Oroszországgal a helyzet de-eszkalációjának elősegítése érdekében" - mondta Zhai.

A két ország "pozitív szerepet kíván játszani a Palesztina és Izrael közötti béketárgyalások újraindításában, a kétállami megoldás valódi megvalósításában, valamint a palesztin kérdés mielőbbi, átfogó, igazságos és tartós megoldásának előmozdításában" - mondta Zhai.

A TRT World beszámolt arról, hogy a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) közös nyilatkozatában megerősítette, hogy "támogatja a tárgyalásos kétállami megoldást, amely lehetővé teszi az izraeliek és a palesztinok számára, hogy békében és biztonságban éljenek egymás mellett". A szövetség szerint ez összhangban van az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozataival. "Ez lesz az egyetlen járható út a konfliktus kiváltó okának megoldásához" - hangsúlyozta.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások