Kína várhatóan eléri az éves GDP-növekedési célt
Kína gazdasági növekedése a második negyedévben felülmúlja az első negyedévit, és várhatóan sikerül elérni az 5 százalékos éves GDP-növekedési célt.
Kína várhatóan eléri az éves GDP-növekedési célt
Selyemutak

Kína várhatóan eléri az éves GDP-növekedési célt

Borítókép: AFP/Wang Zhao
Eurázsia/MTI 27/06/2023 12:00

Kína gazdasági növekedése a második negyedévben felülmúlja az első negyedévit, és várhatóan sikerül elérni az 5 százalékos éves GDP-növekedési célt – jelentette ki kedden Li Qiang kínai miniszterelnök a Tianjinben megrendezett Világgazdasági Fórumon, az MTI közlése szerint.

A kínai hazai össztermék (GDP) 4,5 százalékkal nőtt a március végéig tartó első negyedévben éves szinten – közölte az MTI.

A kormányfő rámutatott arra, hogy mivel a gyáripari termelés lassul a gyenge külső és hazai kereslet miatt, Kína újabb intézkedéseket hoz a belföldi kereslet élénkítése és piacainak szélesítése érdekében, és hogy az ország továbbra is a globális gazdaság erős hajtóereje maradjon.

A közelmúltban számos nagy bank rontotta Kína idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését, miután a májusi ipari termelési és kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatok gyengébbek voltak a vártnál, és jelezték, hogy Pekingnek további intézkedéseket kell hoznia a Covid utáni lanyha gazdasági növekedés gyorsítására.

AFP/Wang Zhao

Kína a nemzetközi gazdasági kapcsolatok erősítése érdekében a belső kereslet fellendítésére törekszik, miközben határozottan ellenzi a gazdasági és kereskedelmi kérdések mesterséges átpolitizálását – húzta alá a miniszterelnök. – Gyakorlatiasabb és hatékonyabb intézkedéseket fogunk hozni a belső kereslet potenciáljának bővítése, a piac saját életerejének aktiválása, az összehangolt fejlődés előmozdítása, a zöld átmenet felgyorsítása és a külvilág felé való magas szintű nyitás elősegítése érdekében – fogalmazott Li Qiang.

Az kormányfő beszédében szóba hozta a Kínának való kitettség csökkentésére törekvő nyugati politikai irányzatot is. Nyugaton jó néhányan szorgalmazzák ezt az úgynevezett kockázatmentesítést (de-risking), és úgy gondolom, hogy bizonyos mértékig ez egy elég csalóka hozzáállás – fogalmazott Li. Úgy vélte, az elmúlt években ily módon kialakított láthatatlan akadályok egyre szélesebb körben terjednek, és a világot a széttöredezés, sőt a konfrontáció felé terelik. – Határozottan ellenezzük a gazdasági és kereskedelmi kérdések mesterséges átpolitizálását – hangsúlyozta. Hozzátette: Kína továbbra is nyitott az üzleti kapcsolatok kiszélesítése iránt, és szívesen látja a külföldi befektetőket.

A kínai vezető négy pontban foglalta össze a jelenleg eléggé zavaros geopolitikai helyzet biztonságos kezelését. Először is javítani kell a kommunikációt és az eszmék cseréjét a nemzetközi közösségen belül. – A hatékony kommunikáció és az átfogó, holisztikus és objektív szemlélet hiánya könnyen előítéletekhez, sőt sztereotípiákhoz vezethet – mondta. Másodszor, a szolidaritás és az együttműködés szükségességére hívta fel a figyelmet a már megtapasztalt globális válságok tükrében. – Közös jövővel rendelkező közösség vagyunk, meg kell becsülnünk az együttműködésből származó előnyöket, el kell fogadnunk a mindenki számára előnyös együttműködés koncepcióját, és együtt kell dolgoznunk a globális kihívások leküzdésén, az emberi fejlődés előmozdításán – vélekedett.

Harmadik pontként megjegyezte, hogy a gazdasági globalizáció tükrében minden országnak jobban kellene törekednie a nyitottságra, mert a gazdasági globalizáció történelmi trend, amely minden ellenszél és buktató ellenére folyamatosan halad előre.

Végezetül pedig a kínai Államtanács elnöke hangsúlyozta, hogy a konfliktusok és a nemzetközi instabilitás miatt kialakult általános szorongás okán többet kellene tenni a béke és a biztonság garantálása érdekében. Hathatós erőfeszítésekre lenne szükség a méltányosság és az igazságosság fenntartására a nemzetközi kapcsolatokban a békés és stabil fejlődést elősegítő környezet biztosítása érdekében – szögezte le.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások