Kínába látogat Vlagyimir Putyin
Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára megerősítette: Vlagyimir Putyin októberben Xi Jinping meghívására Kínába látogat, hogy részt vegyen a következő Övezet és Út fórumon.
Kínába látogat Vlagyimir Putyin
Tükör

Kínába látogat Vlagyimir Putyin

Fotó: AFP/Sputnik/Sergei Bobylov
Eurázsia 20/09/2023 12:00

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára megerősítette: Vlagyimir Putyin októberben Xi Jinping meghívására Kínába látogat, hogy részt vegyen a következő Övezet és Út fórumon. A bejelentés Wang Yi kínai diplomáciai vezető moszkvai látogatása alatt érkezett, az államtanácsos többek közt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is tárgyalt.

Oroszország várja Vlagyimir Putyin orosz és Xi Jinping kínai elnök októberi pekingi találkozóját – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, amikor kedden Moszkvában fogadta Wang Yi kínai diplomáciai vezetőt, államtanácsost. – Arra számítunk, hogy októberben alapos kétoldalú megbeszélések lesznek Vlagyimir Putyin orosz elnök és Xi Jinping kínai elnök között Pekingben, az orosz államfőnek az Övezet és Út nemzetközi fórum rendezvényein való részvétele keretében – mondta Patrusev az MTI tudósítása szerint.

Azt hangoztatta, hogy Oroszország és Kína megközelítése a modern világrend alapvető kérdéseiben és a kulcsfontosságú nemzetközi problémák ügyében megegyezik vagy közel áll egymáshoz. Hangsúlyozta az egyenlő és oszthatatlan biztonság alapelvének fontosságát.

Mint Patrusev fogalmazott, a Nyugat Oroszország és Kína ellen folytatott kettős feltartóztatási kampányának körülményei között különösen fontos az orosz-kínai egyeztetés és együttműködés további elmélyítése a nemzetközi színtéren. Az orosz biztonsági tanács közleménye szerint a felek megvitatták a haditechnikai együttműködés kérdéseit is.

AFP/Orosz külügyminisztérium
Wangot hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter fogadta. A kínai vendég akkor egyebek között azt hangoztatta, hogy a kétoldalú együttműködés nem irányul senki ellen, és nem zavarható meg, a két országnak azonban, vezető világhatalomként és az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként, különleges felelőssége van a globális stratégiai stabilitás és a béke előmozdításában.

– Minél hevesebbé válnak a hegemónia, a blokkok közötti konfrontáció egyoldalú lépései, annál fontosabb, hogy lépést tartsunk a korral – hangoztatta a kínai diplomácia vezetője.

Az orosz külügyminisztérium által kiadott tájékoztatás szerint a felek egyebek között megvitatták az ukrajnai helyzet rendezését, rámutatva hogy kilátástalanok az erre irányuló kísérletek az érdekek figyelembe vétele és Oroszország bevonása nélkül. A két tárcavezető szerint a két ország álláspontja közel áll egymáshoz az Egyesült Államok nemzetközi fellépésének megítélésében.
AFP/Xinhua/Lian Yi
Moszkvai látogatását megelőzően Wang Yi a hétvégén Máltán tárgyalt Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval – közölte a Reuters.

A felek közleményei szerint a tárgyalások konstruktívak voltak és megegyeztek a további, magas szintű találkozók lebonyolításában, valamint a kommunikáció fenntartásában. A Fehér Ház szerint arra utaló jelek is voltak, hogy a két szuperhatalom között helyreállhat a katonai kommunikáció, Peking azonban ezt nem erősítette meg. 

Wang Yi újfent aláhúzta, hogy Kína számára Tajvan kérdése vörösvonal a kínai–amerikai kapcsolatok tekintetében.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások