Kínának és az Egyesült Államoknak nem szabad hátat fordítaniuk egymásnak
San Franciscóban találkozott Joe Biden amerikai elnök és Xi Jinping kínai államfő.
Kínának és az Egyesült Államoknak nem szabad hátat fordítaniuk egymásnak
Fókusz

Kínának és az Egyesült Államoknak nem szabad hátat fordítaniuk egymásnak

Fotó: AFP/Brendan Smialowski
Eurázsia/MTI 16/11/2023 07:51

Kínának és az Egyesült Államoknak nem szabad hátat fordítaniuk egymásnak – jelentette ki Xi Jinping kínai elnök amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel tartott találkozóján.

A két vezető, aki legutóbb egy éve találkozott, most a San Franciscótól délre található egyik birtokon üdvözölte ismét egymást dacára Peking és Washington feszült viszonyának.

A megbeszélés a kétoldalú kapcsolatok fontosságának hangsúlyozásával indult, különös tekintettel arra, hogy a világ kezd felépülni a koronavírus-járvány okozta gazdasági megrázkódtatásból. Biden kiemelte, hogy a találkozó célja, hogy a vezetők megérthessék egymást, míg Xi hozzátette, hogy komoly felelősséget viselnek a világért. „Nem merülhet fel lehetőségként két olyan nagy ország számára, mint Kína és az Egyesült Államok, hogy hátat fordítson egymásnak” – húzta alá Xi. „Továbbra is úgy vélem, hogy a nagy országok versengése nem a mai idők uralkodó tendenciája és nem képes megoldani a Kína és az Egyesült Államok, illetve általánosságban a világ előtt álló problémákat. A Föld elég nagy a két országnak arra, hogy sikeresek legyenek. Az egyik ország sikere lehetőség a másik számára” – tette hozzá.

„Létfontosságú, hogy vezetőkként Ön és én világosan megértsük egymást, félreértések és tévképzetek nélkül” – mondta Biden hozzáfűzve, hogy kettejüknek biztosítani kell, hogy a verseny nem fordul át konfliktusba.

Biden és Xi az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) San Franciscó-i csúcstalálkozójának margóján tartott megbeszélésén a két ország viszonyában feszültséget okozó számos vitás kérdés kerül terítékre. Az amerikai kormányzat előzőleg közölte, hogy a négyszemközti találkozón mindenek előtt a két ország gazdasági versenyének felelős mederbe tereléséről, a kommunikációs csatornák nyitva tartásáról és a konfliktus elkerüléséről lesz szó.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások