Klaus von Dohnanyi: Nemzeti érdekek

Klaus von Dohnanyi: Nemzeti érdekek


Klaus von Dohnanyi, Hamburg egykori kormányzó polgármestere és miniszter kényelmetlen és provokáló könyvet írt Németország és Európa „nemzeti érdekeiről,” Útmutatás a német és az európai politika számára a globális átalakulások korában alcímmel. A magyar gyökerekkel rendelkező Klaus von Dohnanyi 1928-ban született Hamburgban, nagyapja Dohnányi Ernő magyar zeneszerző, karmester és zongoraművész, édesapja Hans von Dohnanyi német jogász, a német ellenállásban betöltött szerepe és a Hitler elleni sikertelen merényletben való részvétel miatt a II. világháború vége előtt kivégezték.

A szerző megkérdőjelezi Európa régi szövetségének az Egyesült Államoknak a „barátságát”. Dohnanyi meglátása szerint vannak olyan emberek a washingtoni intézményben, akiknek évtizedek óta nem volt más célja, mint Oroszország európai közeledésének visszaszorítása. Ahogy azonban könyvében többször is felhívja rá az olvasó figyelmét, a szerző szerint ez az álláspont csupán Washington geopolitikai érdeke, nem Európáé. Könyve végén Németország és Európa kihívásait, és a megoldáshoz szükséges teendőit tíz pontban foglalta össze.

Dohnanyi könyvének soraiban saját tapasztalataira támaszkodva, a történelemből nagyon részletesen merítve és intellektuális saját mélységre támaszkodva olyan meglátásokat és nézeteket fogalmaz meg, amelyeket más aligha tudna ilyen őszintén kifejezni. Alapvető iránykorrekciókra szólítja fel Európát a külső biztonság és az iparpolitika területén, az egyoldalú függőségektől a személyes felelősség politikája felé. Egy könyv, amely éppolyan provokatív, mint amennyire ösztönző.

Klaus von Dohnanyi: Nemzeti érdekek

Kiadó: Corvina Kiadó Kft.

Kiadás éve: 2022

ISBN: 9789631368307

Oldalszám: 200

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások