Koalíciós kormány jöhet Pakisztánban a választások után
Bár az Imran Khan volt miniszterelnök által támogatott jelöltek szerezték meg a legtöbb mandátumot, a Pakisztáni Muszlim Liga-Nawaz és a Pakisztáni Néppárt alakíthat kormányt a múlt hétvégi választások után a dél-ázsiai országban.
Koalíciós kormány jöhet Pakisztánban a választások után
Fókusz

Koalíciós kormány jöhet Pakisztánban a választások után

Fotó: AFP/Anadolu Agency/Muhammad Reza
Eurázsia 12/02/2024 19:52

Bár az Imran Khan volt miniszterelnök által támogatott jelöltek szerezték meg a legtöbb mandátumot, a Pakisztáni Muszlim Liga-Nawaz és a Pakisztáni Néppárt alakíthat kormányt a múlt hétvégi választások után a dél-ázsiai országban.

A miniszterelnök személyéről folynak a tárgyalások Pakisztán két legnagyobb pártja között, miután a múlt heti választások arra kényszerítették őket, hogy egyesítsék erőiket és próbáljanak koalíciót alakítani a függetlenek által uralt parlamentben – jelentette a Channel News Asia.

Múlt hét pénteken, február 9-én Imran Khan, mind Nawaz Sharif egyaránt győzelmet hirdetett, a jelenleg börtönbüntetését töltő Khan által támogatott független jelöltek szerezték meg a legtöbb mandátumot, 93 képviselői helyet a 264-ből. Khan azonban a börtönből nem lehet miniszterelnök, és a nevükben független jelöltjei nem alakíthatnak kormányt, pártját, a Mozgalom az Igazságosságért (PTI) eltiltották a választásokon való részvételtől.

A második legtöbb helyet a Sharif által vezetett Pakisztáni Muszlim Liga-Nawaz (PML-N) nyerte, 75 mandátummal, míg a meggyilkolt volt miniszter elnök, Benazir Bhutto Bhutto fia, Bilawal Bhutto Zardari Pakisztáni Néppártja (PPP) 54 képviselői helyet zsebelt be.

A két párt vasárnap késő este kezdett hivatalos tárgyalásokat a koalíciós kormány megalakításáról, a PML-N közleménye szerint a találkozó „konstruktív” volt, és „mindketten kifejezték elkötelezettségüket, hogy a nemzet érdekeit és jólétét mindenek fölé helyezik”.

Sajtóértesülések szerint a felek között heves vita folyik arról, hogy ki lenne a legalkalmasabb a dél-ázsiai ország következő kormányának vezetésére. Egy PML-N forrás szerint a legvalószínűbb, hogy a 72 éves Shehbaz Sharifot választják, aki tavaly augusztusig 16 hónapig töltötte be a posztot, miután Imran Khan akkori miniszterelnököt 2022 áprilisában egy bizalmatlansági szavazást követően a parlament elmozdította pozíciójából. Shehbaz a 74 éves pártalapító Nawaz Sharif öccse.

Nawaz Sharif (balra), Bilawal Bhutto Zardari (középen) és Imran Khan. Fotó: AFP

A miniszterelnöki poszt megszerzéséhez a jelöltnek a 336 tagú nemzetgyűlésben 169 mandátummal rendelkező egyszerű többséggel kell rendelkeznie, amikor a következő hetekben összehívják a nemzetgyűlést. A nők és a kisebbségek számára mintegy 70 helyet tartanak fenn, amelyeket arányosan osztanak el a pártok között. Egy pártnak vagy koalíciónak 134 helyre van szüksége a kormányalakításhoz.

Elemzők szerint néhány független törvényhozó, akik korábban Khan pártjához tartozott, csatlakozhat bármelyik párthoz, vagy koalíciót alakíthat egy kisebb párttal, hogy meg akadályozza a PPP-t és a PML-N-t a kormányalakításban.

A választás napján az egész országban leállt a mobilinternet szolgáltatás, valamint szokatlanul későn hozták nyilvánosságra az eredményeket. Ezen körülmények miatt többekben felmerült a választási csalás vádja, ugyanakkor Anwaar-ul-Haq Kakar ügyvezető miniszterelnök ezeket visszautasította.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások