Koreai főzőshow, tradicionális táncok és hangszerek a Művészetek Völgyében
Idén nyáron újra találkozhatnak a látogatók a koreai kultúra sokszínű világával a Művészetek Völgyében: a Koreai Kulturális Központ július 23-án és 24-én várja az érdeklődőket Kapolcson különleges programjaival.
Koreai főzőshow, tradicionális táncok és hangszerek a Művészetek Völgyében
Kultúra

Koreai főzőshow, tradicionális táncok és hangszerek a Művészetek Völgyében

Fotó: Antal Zsani
Eurázsia 12/07/2025 18:32

Idén nyáron újra találkozhatnak a látogatók a koreai kultúra sokszínű világával a Művészetek Völgyében: a Koreai Kulturális Központ július 23-án és 24-én várja az érdeklődőket Kapolcson különleges programjaival - derül ki a szervezők lapunkhoz eljuttatott sajtóanyagából.

A programok között a koreai kalligráfia is helyet kap, amely a hagyományos írásművészet egyik legszebb és legkifinomultabb formája. Nemcsak esztétikai élményt nyújt, hanem a belső egyensúlyt, a koncentrációt és a kulturális hagyományok tiszteletét is közvetíti. Különleges kóstoló is várja az érdeklődőket, ahol megismerhetik a koreai tradicionális párlatot, a szodzsut, mely enyhén édeskés, lágy ízvilágával a legnépszerűbb szeszesital Koreában. Lehetőség nyílik egy nyereményjátékos aktivitásra is: alkoholos, illetve mentes frissítőkkel és tradicionális koreai játékokkal a középpontban. A koreai gasztronómia legősibb és legfontosabb elemét, a dzsangot, vagyis a fermentált szószok és paszták világát is közelebb hozzák a Művészetek Völgyének Főterén. A legkisebb látogatókra is gondoltak a szervezők: ők koreai szimbólumokat ábrázoló tetoválásmatricák közül választhatnak emlékül.

Július 24-én 12:00 és 13:00 között a „Pajta Mozgó” színpadán Kim Taeyeon, a The Kimchi Institute alapítója és séfje kalauzolja el a közönséget a koreai gasztronómia világába. A műsor fókuszában a koreai „dzsang-kultúra” áll – vagyis a fermentált szójababalapú szószok univerzuma, amely évszázadok óta meghatározza a koreai gasztronómiát, és nemrég az UNESCO szellemi kulturális örökségének részévé vált. A bemutatón a séf egy hagyományos nyári ételt, a Bibim Gukszut (csípős, hideg tésztasalátát) készít el, méghozzá különleges módon: magyar paprikából készült kocshudzsanggal. Az ételhez magyar borpárosítás is társul, bemutatva, hogy a dzsang és a borérlelés világa milyen izgalmas párhuzamokat rejt.

A főzőshowt hagyományos koreai zenés és táncprodukciók követik a „Pajta Mozgó” színpadán, 16:30 és 18:00 között. „Időtlen harmónia”, azaz a gomungo és a koreai tánc művészete című előadás egy lírai és dinamikus produkció, amelyben a gomungo – egy tradicionális koreai pengetős hangszer – és a klasszikus koreai tánc szövi egybe a múltat és jelent. A két tehetséges művész pedig Buen Hyun Jei, aki a Koreai Nemzeti Művészeti Egyetemen gomungo szakon végzett, valamint Lee Siyeon, aki ugyanebben az intézményben sajátította el a koreai tradicionális tánc művészetét. Őket követi a magyar tagokból álló Nawoul táncformáció színes repertoárja, melyben lírai műfajokat és legyező táncot is bemutatnak majd, sőt, a Művészetek Völgyében debütálnak először szóló táncaik. A Mindeulle hagyományörző zenei formáció is színpadra lép. Olyan tradicionális hangszereket szólaltatnak meg, mint a koreai citera a gayageum, vagy furuly a danso. A hazai közönség mellett a koreai művészetkedvelőket is lenyűgözték már, most a fesztiváli hangulatot támogatják zenéjükkel. 

További részletek és friss hírek a Koreai Kulturális Központ közösségi oldalain érhetők el.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások