Kortalan vonzerő
A nyugati világ legelegánsabb rendezvényein szembeszökő jelenség a szári, vagy a szári által ihletett ruhaköltemények felbukkanása. A szári India és térségének ötezer éves múltra visszatekintő, ikonikus női viselete, amelyet még az UNESCO is elismert a kulturális világörökség értékes részeként. A sokféle módon viselhető, hat méter hosszú, szegett, de varrások nélküli kelme nem véletlen, hogy megragadja a haute couture és közönsége fantáziáját.
Kortalan vonzerő
Kultúra

Kortalan vonzerő

Naomi Campbell brit modell a 2023-as New York-i Met gálán egy szári-inspirálta 2010-es Chanel ruhát viselt (Fotó: AFP/Angela Weiss)
Faust Anita 30/11/2023 12:21

A nyugati világ legelegánsabb rendezvényein szembeszökő jelenség a szári, vagy a szári által ihletett ruhaköltemények felbukkanása. A szári India és térségének ötezer éves múltra visszatekintő, ikonikus női viselete, amelyet még az UNESCO is elismert a kulturális világörökség értékes részeként. A sokféle módon viselhető, hat méter hosszú, szegett, de varrások nélküli kelme nem véletlen, hogy megragadja a haute couture és közönsége fantáziáját.

A szári gyönyörű és sokféle viseleti módja kreativitásra ad lehetőséget, az egzotikum pedig mindig is fontos fűszere volt az előkelőségek öltözködésének. A 2023-ban a New York-i Met gálán felbukkanó szári, amelyről a világ talán legismertebb amerikai hírcsatornája célzottan beszámol nemcsak e viselet kortalan vonzerejére hívja fel figyelmünket, hanem arra is, hogy divatban és politikában semmi sem véletlen. Sőt, a divat és a világpolitika időről időre össze is kapcsolódhat. A szári mai történetével elénk tárul a cseppben a tenger: a tradíció, a nemzeti büszkeség, a globalizáció és a nagyhatalmi geopolitika találkozása.

Üzenetet hordozó ruha

Az ősi szári Indián kívül Bangladesben, Nepálban, Srí Lankán is elterjedt viselet, de találkozhatunk vele Pakisztánban, Bhutánban, a Maldív szigeteken, és felbukkan Indonéziában és Malajziában is. Indiában ez a viselet része a mindennapoknak és feltétlen kelléke a magasztos alkalmaknak. Bár a nagyvárosi fiatalok körében ma már a nyugati stílusú öltözködés az elterjedtebb, pláne a hétköznapokon, ünnepi eseményeken, például esküvőn hagyományos viseletben illik megjelenni.

A nagyvárosokon kívül és az idősebbek körében hétköznapokon is a szári a legkedveltebb és legelterjedtebb női viselet. A ruha India kulturális gazdagságát tükrözi, színe, mintája, anyaga mind üzenetet hordoznak. Lehet kézi szövésű, vagy gépi, esetleg valamilyen új technológiát is alkalmaztak a kelme előállításánál; anyaga lehet pamut, len, selyem vagy brokát, melynek mintája is, színvilága is beszédes. Kiolvasható belőle viselője társadalmi státusza és az, hogy mely régióban készült a kelme. Egyes színek alkalmakhoz kötöttek. A piros és arany az esküvői viselet, a fehér a gyász színe. Viselhető szoknyaként vagy nadrágként a test köré tekerve, díszes szövésű végét mindkét esetben mutatósan a vállon átvetve rögzítik.

Büszke indiaiak

A szári máig tartó népszerűségét szépségén és sokoldalúságán túl az évezredek során jelentős változásokat megélt India civilizációs és nemzeti büszkeségének is köszönheti. Ezt a büszkeséget felmérések is tanúsítják.

A Pew Research 2021 júniusában közzétett felmérési eredménye szerint a sokféle etnikumot, vallást képviselő, huszonkét különféle hivatalos nyelvet használó indiai lakosság 96 százaléka nagyon büszke indiai származására, ugyanennyien mondják, hogy nagyon büszkék államukra (India 28 államból és hét szövetségi területből álló föderatív állam) illetve saját vallási közösségükre (Indiában a hindu, buddhista, iszlám, keresztény és szik vallások jelentősek).

Ez a büszkeség tükröződik az indiai kormányfő, Narendra Modi gesztusaiban is. Apró mozzanat volt, de nem kerülte el az indiai társadalom figyelmét, hogy a Dél-Afrikában megtartott BRICS csúcstalálkozón, amikor a fényképezéshez tervezett felállás kijelölésére a házigazdák által a földre tett indiai zászlót ábrázoló papírért lehajolt, felvette, és eltette. Indiai zászlóra nem lép rá, annak nem a földön a helye.

A 2023 során az ENSZ számítása szerint is a világ legnépesebb országává előlépett Indiában ennek a büszkeségnek ambícióra és sikerre váltását szolgálja az oktatási rendszer dinamikus fejlesztése, amely révén a nagy létszámú fiatal munkaerő sikerre viheti azt a gazdasági programot, amely kiemelt ágazatokban a világ élvonalába emelné fel a húzóágazati – informatikai, gyógyszeripari – eredményei mellett egyelőre jelentős mértékben a mezőgazdaságra támaszkodó gazdaságot. A globalizált gazdaságba a megbízható beszállítói kiállással kapcsolódik be India, melyet vezetése következetesen hangoztat a fontos nemzetközi fórumokon.

India számára a 2023-as esztendő a nemzeti büszkeséget növelő és a nemzetközi elismerést arató sikerek éve volt. Tudományos-technológiai teljesítményét koronázta, hogy augusztus 23-án űrszondája sikeres Holdra szállást hajtott végre. India elismerésként könyvelhette el Narendra Modi rendkívül pozitív fogadtatását háromnapos amerikai látogatása során, melyet az ENSZ székházban tartott jóga szeánsszal indított az indiai vezető. A képviselőházban álló ováció fogadta és indiai értékelés szerinti is rock sztárnak kijáró fogadtatásban volt része. A nemzetközi diplomáciában a konfliktusokkal terhelt 2023-as év fénypontja volt, hogy India soros elnökségével megtartott G20-csúcstalálkozó képes volt közös közlemény kiadására. Ehhez feltétlen szükség volt persze a világ többi nagyhatalmának a hajlandóságára is, ám aligha tagadható, hogy ennek a hajlandóságnak a kibontakoztatására leginkább India volt alkalmas, mégpedig a világpolitika szempontjából különleges és fontos adottságai miatt.

Ez a fontos adottsága abban rejlik, hogy bár a többpólusú világrend alapítására törekvő BRICS és a hasonló szellemiséget képviselő regionális szervezet, a Sanghaji Együttműködés Szervezetének is tagja, illetve hagyományos szovjet/orosz kapcsolatait fenntartotta, a Nyugattal is konstruktív kapcsolatot ápol, melyet a Nyugat meg is könnyít számára, már csak azért is, hogy a többpólusú világrend építését gyengítse és a maga világrendje számára nyerje meg ezt a hatalmas és emelkedőben levő országot.

Az ilyen irányú kezdeményezések közül India ez idáig csak a kereskedelmi jellegű kezdeményezésre bólintott rá, jelesül az Új Fűszer Útként is emlegetett, Indiától Szaúd-Arábián át Európába ívelő kereskedelmi folyosóra, melyről a G20-találkozó keretében állapodtak meg az érintett vezetők, amerikai ösztönzés mellett.

Változásaiban is önazonos

A Kína ellen alakított regionális katonai összefogásba invitálták ugyan az egypólusú világrend megújításában érdekelt hatalmak, élükön az Egyesült Államokkal, de nem lépett be. A többpólusú világrend ellendrukkerei bár abban reménykedtek, hogy a Kína és India nem fog tudni megállapodni a BRICS bővítéséről, ebben is csalódniuk kellett. Igaz azonban, hogy India geopolitikája a BRICS-csoporton belül is autonómnak bizonyult. Így India döntései jelentős befolyással lehetnek a világrend alakulására.

Mindezek tükrében nem meglepő, ha India megnyerésének megannyi módjával találkozhatunk, így például az amerikai hírcsatorna beszámol arról, ha a legelegánsabb nyugati hírességek némelyike száriban mutatkozik. A védák kora óta hódító, szépséges női viselet egy múltjára és jelenére, kulturális gazdagságára és tudományos-gazdasági felemelkedésére büszke civilizáció identitását hordozza. Olyan civilizációét, amely számára természetes a távlatos gondolkodás és amely az évezredek során változásaiban is önazonos maradt.

India ma már megkerülhetetlen szereplője a hektikus modern világnak. Olyan ősi kultúra, amely a világ ciklusait sem nehézségek közepette, sem felemelkedése során nem téveszti szem elől. A szári maga is bizonyság erre.


A szerző az Eurázsia Központ Geopolitikai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa.

Ez a cikk az Eurázsia 2023. decemberi számában jelent meg. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások