Kuantan kapuvárossá vált
Malajzia új kapuvárosává vált a Dél-kínai-tenger stratégiai kereskedelmi központja, Kuantan.
Kuantan kapuvárossá vált
Selyemutak

Kuantan kapuvárossá vált

A Keleti Parti Vasúti Összeköttetés indulási helyszíne Kuantanban, 2023. december 11-én. Fotó: AFP/Xinhua/Chong Voon Chung
Bernek Ágnes 02/02/2024 06:00

A Malajzia keleti partvidékén található Kuantan városa a kétezres évek elejéig csak egy kis forgalmú kikötőváros volt, s e várost az ide érkező csekély számú turistán kívül kevesen ismerték. Azonban a Kína által 2013-ban meghirdetett Övezet és Út, s főleg ennek tengeri programja (21. századi Új Tengeri Selyemút) révén a Dél-kínai-tenger stratégiai jelentősége felértékelődött. Malajzia Kormánya a keleti partvidék fejlesztésére nagy szabású gazdaságfejlesztési és vasútépítési programba kezdett, Kuantan kikötőjének kiépítették a nagy áruszállítók hajók fogadására alkalmas mélytengeri terminálját, s mindennek köszönhetően Kuantan városa a nemzetközi árukereskedelem kiemelt stratégiai központjává vált.

Kelet-Malajziában, a Dél-kínai-tenger partvidékén található 550 ezer főt számláló Kuantan városa Malajzia Pahang szövetségi államának a székhelye. A kétezres évekig a várost kevesen ismerték, s a partvidék történelmileg nagyobb városai – Kota Baharu és Kuala Terengganu – mellett háttérbe szorult. A közelmúltban még Kuantan kikötőjének forgalma csak töredéke volt a Malajzia nyugati partvidékén lévő Port Klang kikötő forgalmához képest. (...)

A szerző az Eurázsia Központ Geopolitikai Kutatócsoportjának vezetője.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. februári számában jelent meg, a teljes verzió csak később válik elérhetővé honlapunkon. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások