Kulcsfontosságú az együttműködés Azerbajdzsánnal
A történelem során először idén megindult a földgázszállítás Magyarországra Azerbajdzsánból, ami nagyban hozzájárul hazánk diverzifikációs törekvéseihez az energiaellátás terén – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban.
Kulcsfontosságú az együttműködés Azerbajdzsánnal
Selyemutak

Kulcsfontosságú az együttműködés Azerbajdzsánnal

Fotó: KKM
Eurázsia/MTI 26/04/2024 11:54

A történelem során először idén megindult a földgázszállítás Magyarországra Azerbajdzsánból, ami nagyban hozzájárul hazánk diverzifikációs törekvéseihez az energiaellátás terén – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban.

A tárcavezető a magyar-azeri gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy mindkét országot súlyosan érintik az ukrajnai háború drámai hatásai, de aki jó együttműködést tud fenntartani a kaukázusi térséggel, az eredményesebben tud az új körülményekhez alkalmazkodni az energiaellátásban. Ezzel összefüggésben arra is kitért, hogy Magyarország a diverzifikáció jelszava alatt nem a jól működő megállapodásait akarja kiváltani, hanem újabb forrásokat kíván bevonni az energiaellátásba, márpedig ez leginkább délkeleti irányból lehetséges. Szavai szerint ezért arra kérték az Európai Uniót, hogy vegyen részt az ehhez szükséges infrastruktúra- fejlesztésekben, de elutasító választ kaptak.

„Ezért innentől kezdve Brüsszelnek semmi köze nincsen ahhoz, hogy mi hogyan és honnan oldjuk meg energiaellátásunkat, ezzel kapcsolatban sem iránymutatásokat, sem instrukciókat, sőt még tanácsokat sem fogadunk el”

– szögezte le. Szijjártó Péter az azeri munkaügyi miniszterrel, Sahil Babayevvel folytatott tárgyalása után arra is kitért, hogy ennek ellenére mégis sikerül megoldani a diverzifikációt, részben Azerbajdzsánnak köszönhetően, ugyanis most először megkezdődött a földgázszállítás az országból, az első ütemben 55 millió köbméter mennyiségben. „Így a történelem során először Azerbajdzsán által nekünk eladott földgázmolekulák is részt vesznek a magyar energiaellátásban” – jegyezte meg. „És az együttműködést tovább folytatjuk innentől kezdve, hogy látszik, hogy fizikailag működik a dolog. Megnövelt mennyiséget fogunk igénybe venni Azerbajdzsánból a földgázellátás biztonsága érdekében” – fűzte hozzá. Illetve érintette azt is, hogy a Mol már jelenleg is jelen van Azerbajdzsánban, azonban dolgoznak a cég szerepének további növelésén a kitermelési technológiák modernizálásában és a vegyipari területen. Rámutatott: néhány éven belül pedig az azeri megújuló energia is része lehet a magyar energiamixnek, ehhez a világ leghosszabb tenger alatti magasfeszültségű vezetéket kell felépíteni, amelyre már van is közös elköteleződés Magyarország, Románia, Georgia és Azerbajdzsán részéről.

Nincs semmi nyitott politikai kérdés Magyarország és Azerbajdzsán között, és így minden feltétel adott a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez, ami emellett mindkét kormány elkötelezett – jelentette ki Szijjártó Péter a magyar-azeri üzleti fórumon elmondott beszédében leszögezte, hogy az elmúlt időszak válságokkal teli évei végleg bebizonyították a két ország közötti stratégiai szövetség kialakításáról szóló kormányzati döntés helyességét, amellyel hazánk minden bírálat dacára több mint tíz évvel megelőzte a korát.

Rámutatott, hogy a két állam között nincsenek nyitott kérdések, így minden feltétel adott a vállalatközi együttműködések fejlesztéséhez, és az is látszik az utóbbi évekből, hogy a magyar és az azeri kormány is pozitív elbírálásban részesíti egymás vállalatait. Szavai szerint ezt tanúsítja a kereskedelmi forgalom tavalyi 120 millió eurós rekordja, ahogy az is, hogy a dél-kaukázusi országban már jelen van az MVM és a Mol is, a Richter pedig megkötötte a bérgyártási szerződését, amelynek keretében kilencven gyógyszert fognak itt előállítani. Emellett zajlik a Hunland részéről a szarvasmarhák szállítása, és a Hell is rövidesen nekiáll helyi gyára építésének – tájékoztatott. Továbbá komoly előkészületek folynak annak érdekében, hogy legyen magyar részvétel a vasúti, közúti és kórházfejlesztésekben, a vízgazdálkodásban, illetve hazai vállalatok fogják újjáépíteni a visszafoglalt Hegyi-Karabah egyik települését – tudatta. A mezőgazdasági együttműködést sikertörténetnek nevezte, amely részben az agráregyetemek közötti partnerségnek köszönhető. Ennek kapcsán pedig kitért arra is, hogy évi kétszáz azeri hallgató tanulhat ösztöndíjjal a magyarországi egyetemeken, ez pedig kiváló alapot teremt az emberek közötti kapcsolatok erősítéséhez. 

Szijjártó Péter az együttműködés pénzügyi hátterét illetően hangsúlyozta, hogy a kormány közép-ázsiai kifektetési tőkealapot hozott létre, az Eximbank 50 millió eurós kerettel indított, de szükség esetén ezt akár a háromszorosára is tudják emelni. „A jelenlétünk tehát itt, Azerbajdzsánban egyre robosztusabb, ezáltal pedig minden adott ahhoz, hogy újabb magyar üzleti sikereket tudjunk itt elérni” – jelentette ki, hozzátéve, hogy útjára 34 vállalatvezető kísérte el 23 hazai cég képviseletében. 

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások