Kulcsszerepben Budapest
Egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a kelet-közép-európai térség, és azon belül is Budapest a kínai valuta, a renminbi nemzetköziesítésében. A hetedszer megrendezett Budapest Renminbi Kezdeményezés Konferencia résztvevői a jegybankok felelősségét vizsgálták korunk olyan kihívásainak kezelésében, mint a zöld átmenet, valamint a pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartása.
Kulcsszerepben Budapest
Selyemutak

Kulcsszerepben Budapest

Fotó: Hegedüs Róbert
Horváth Levente 23/05/2023 06:00

Egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a kelet-közép-európai térség, és azon belül is Budapest a kínai valuta, a renminbi nemzetköziesítésében. A hetedszer megrendezett Budapest Renminbi Kezdeményezés Konferencia résztvevői a jegybankok felelősségét vizsgálták korunk olyan kihívásainak kezelésében, mint a zöld átmenet, valamint a pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartása.

Pénzügyi interkonnektivitás és zöld átmenet címmel rendezte meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) május 4-én a hetedik Budapest Renminbi Kezdeményezés Konferenciát. A 2015-ben életre hívott kezdeményezés tovább erősíti a kínai és a magyar jegybank együttműködését, s a kínai-magyar gazdaságdiplomáciai kapcsolatokat is. Célja, hogy hozzájáruljon a renminbi nemzetköziesítésének előmozdításához, növelje Budapest szerepét Kína és a kelet-közép-európai régió gazdasági együttműködésében, és bővítse magyarországi befektetési és finanszírozási források körét.
Patai Mihály (Fotó: Hegedüs Róbert)
Az ünnepélyes megnyitón Patai Mihály, az MNB alelnöke emlékeztetett, hogy a kínai gazdaság hamar talpra állt a koronavírus-járvány után, a pénzügyi stabilitás fenntartásához pedig a kínai jegybank (People’s Bank of China – PBoC) is több eszközzel hozzájárult. Mint mondta, Kína elsők közt ismerte fel a zöld finanszírozás jelentőségét, a PBoC pedig élen jár a digitális jegybankpénzek fejlesztésében. Patai Mihály hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Bank is prioritásként kezeli a digitalizációt, a pénzügyi innovációt és a fenntarthatóságot, valamint hasonlóan elkötelezett a renminbi nemzetköziesítése iránt.
Yang Chao (Fotó: Hegedüs Róbert)
Yang Chao, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének ügyvivője köszöntőjében kiemelte a Magyar Nemzeti Bank szerepét a két ország pénzügyi együttműködésének fejlesztésében. Emlékeztetett, a világban száz éve nem látott változások zajlanak, amelyek nagyívű reformokat és egy új világrend születését hozzák magukkal. A multipolarizáció felgyorsulása, a renminbi nemzetköziesítése Yang Chao szerint megbízható, új alternatívát, stabilitást kínál a világ országainak az amerikai dollárral szemben. Noha a nehézségek idején összefogásra lenne szükség, „egy bizonyos ország” a valutájának hegemóniáját arra akarja felhasználni, hogy a világ fizesse meg a belső gazdasági problémáinak árát, sőt, egyenesen fegyvert csinál saját valutájából, egyoldalú szankciókat vet ki, súlyos gazdasági következményeket okozva, különösen a fejlődő országokban. Az ügyvivő szerint Kína az összekapcsoltság erősítésében érdekelt, ennek eszköze az idén tíz éves Övezet és Út Kezdeményezés (BRI) is.
Xu Chen (Fotó: Hegedüs Róbert)
Xu Chen, a Bank of China európai elnöke is hasonló véleményt fogalmazott meg, s felhívta a figyelmet, hogy azok, akik a kínai és az uniós gazdaságok szétválasztását (decoupling) hirdetik, nem tudják hátráltatni Kína fejlődését, ellenben értékes lehetőségektől fosztják meg Európát. Figyelmeztetett, a dollár külpolitikai fegyverként való alkalmazása aláássa a globális pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat. Xu Chen emlékeztett, hogy ennek a gyakorlatnak a veszélyeire Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter is felhívta nemrég a figyelmet.
Zhang Yun (Fotó: Hegedüs Róbert)
A világgazdaság súlypontja egyértelműen keleti irányba mozdul el, s egyre jelentősebbé válik Kína gazdasági súlya is, állapította meg beszédében Zhang Jun, a Fudan Egyetem dékánja. Ezzel kapcsolatban kiemelte a kelet-közép-európai régió, valamint az ASEAN országaival való együttműködéseket, és a BRI szerepét.

Az első panelbeszélgetésben Budapest regionális pénzügyi szerepét, a renminbi finanszírozás kérdéseit, valamint a hazánkban jelen lévő kínai bankok tevékenységét vitatták meg Chen Zhanqing a (China Construction Bank), Fang Ruixue (China Development Bank), valamint Zhao Xiaowei (Industrial and Commercial Bank of China). Li Kexin, a Bank of China magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója a panel kiemelt felszólalójaként egyebek mellett a kedvező magyarországi befektetési környezetről, valamint térség infrastrukturális befektetéseinek hatásairól is beszélt a renminbi nemzetköziesítésével összefüggésben.

A jegybankoknak a fenntartható zöld átmenetben való szerepét vitatták meg a második panel résztvevői, Zhang Bei, a kínai jegybank kutatásokért felelős főigazgató-helyettese, Alain Naef, a francia jegybank közgazdásza, és Wing Thye Woo, a California Egyetem professzora.


A szerző az Eurázsia Központ igazgatója.

Ez a cikk az Eurázsia 2023/II. számában jelent meg.
See Also

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások