Kulcsszerepben Kína
Hogyan vált a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátója a zöld átállás élharcosává?
Kulcsszerepben Kína
Fókusz

Kulcsszerepben Kína

Fotó: iStock
Jánossy András 26/02/2024 22:00

Kína 2006 óta a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, és ezáltal első számú felelőse a globális klímavédelmi harcnak. Az ázsiai nagyhatalom most úgy döntött, hogy kulcsszerepet vállal a zöld átállásban, eredményei pedig valóban bizakodásra adnak okot. Peking észszerű stratégiával válaszol az ismert dilemmára: energiabiztonságra épülő gazdasági növekedés, vagy zöld gazdaságra való átállás bármi áron?

Az 1990-es és a 2000-es évek rekordsebességű kínai gazdasági növekedése és iparosodása a nemzetközi károsanyag-kibocsátás rangsorát is átírta: 2006 óta Kína a világ legnagyobb szén-dioxid kibocsátója: jelenlegi, 11 millió kilotonnás (kt) kibocsátásával az USA-t (4,3 millió kt), az Európai Uniót (3,5 millió kt) és Indiát (2,2 millió kt) előzi a rangsorban. (…)


A szerző a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) kommunikációs és protokoll igazgatója.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. márciusi számában jelent meg, honlapunkon csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások