Ló- és tevehús, birkaagy az asztalon
Kazahsztán a világ kilencedik legnagyobb országa, ám ahatalmas területen csupán kétszer annyian élnek, mint Magyarországon. Ez földrajzi adottságainak köszönhető: óriási sztyeppék, félsivatagos területek tagolják. E vidékeken évszázadokon át a legeltetéses állattenyésztés játszotta a főszerepet, nem meglepő, ha a kazah konyhában a birka- és al óhús, valamint az állatok tejéből készített élelmiszerek jelentették a legfőbb táplálékforrást.
Ló- és tevehús, birkaagy az asztalon
Gasztronómia

Ló- és tevehús, birkaagy az asztalon

Fotó: iStock
Császár Tamás 15/01/2025 22:00

Kazahsztán a világ kilencedik legnagyobb országa, ám ahatalmas területen csupán kétszer annyian élnek, mint Magyarországon. Ez földrajzi adottságainak köszönhető: óriási sztyeppék, félsivatagos területek tagolják. E vidékeken évszázadokon át a legeltetéses állattenyésztés játszotta a főszerepet, nem meglepő, ha a kazah konyhában a birka- és al óhús, valamint az állatok tejéből készített élelmiszerek jelentették a legfőbb táplálékforrást.

Kazahsztánban a népvándorlások lezárultával megjelent a gabona is, ami mára ugyancsak fontos élelemmé vált, ezért a kazah konyhát a sok tészta- és húsétel jellemzi. A nomád életmód következtében az ország területén élő népek igyekeztek az élelmet hosszú távon tartósítani, ezért a sózott, füstölt vagy a szárított húskészítmények széles körben elterjedtek. A hétköznapokban még manapság is leginkább birkát fogyasztanak, esetleg marhát. A húst sokszor nagy darabokban főzik meg.

A szerző történész, újságíró.

Ez a cikk az Eurázsia 2025januári számában jelent meg, honlapunkon csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!
Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások