Ló- és tevehús, birkaagy az asztalon
Kazahsztán a világ kilencedik legnagyobb országa, ám ahatalmas területen csupán kétszer annyian élnek, mint Magyarországon. Ez földrajzi adottságainak köszönhető: óriási sztyeppék, félsivatagos területek tagolják. E vidékeken évszázadokon át a legeltetéses állattenyésztés játszotta a főszerepet, nem meglepő, ha a kazah konyhában a birka- és al óhús, valamint az állatok tejéből készített élelmiszerek jelentették a legfőbb táplálékforrást.
Ló- és tevehús, birkaagy az asztalon
Gasztronómia

Ló- és tevehús, birkaagy az asztalon

Fotó: iStock
Császár Tamás 15/01/2025 22:00

Kazahsztán a világ kilencedik legnagyobb országa, ám ahatalmas területen csupán kétszer annyian élnek, mint Magyarországon. Ez földrajzi adottságainak köszönhető: óriási sztyeppék, félsivatagos területek tagolják. E vidékeken évszázadokon át a legeltetéses állattenyésztés játszotta a főszerepet, nem meglepő, ha a kazah konyhában a birka- és al óhús, valamint az állatok tejéből készített élelmiszerek jelentették a legfőbb táplálékforrást.

Kazahsztánban a népvándorlások lezárultával megjelent a gabona is, ami mára ugyancsak fontos élelemmé vált, ezért a kazah konyhát a sok tészta- és húsétel jellemzi. A nomád életmód következtében az ország területén élő népek igyekeztek az élelmet hosszú távon tartósítani, ezért a sózott, füstölt vagy a szárított húskészítmények széles körben elterjedtek. A hétköznapokban még manapság is leginkább birkát fogyasztanak, esetleg marhát. A húst sokszor nagy darabokban főzik meg.

A kazahok nem sok levest készítenek, a leggyakoribb a manpar nevű, húslevesre hajazó lé, amit bárány- vagy marhahúsból főznek, és sok zöldséggel, tésztával kínálják. A kespe egy másik változat, amelynek készítéséhez gyakran hizlalt ló-, vagy marha-, olykor tevehúst használnak, amit a csonton hagynak, esetleg a csont és a hús külön kerül a fazékba. Sárgarépával, tésztával kínálják a gyerekek körében is kedvelt levest.

Talán a legnépszerűbb kazah fogás a beshbarmak, ami egy főtt húsétel, leggyakrabban birkából vagy lóból, sok tésztával, apróra vágott hagymával, és húslevessel kínálják. Neve öt ujjat jelent, emlékezve arra, hogy a nomádok kézzel fogyasztották az ételt. Egy különleges étel a mipalau, amit birkaagyból készítenek, velővel, hússal és húslevessel kevernek el – ez a vendégeknek szánt csemege.
Legutóbbi számunkban az üzbég konyhát mutattuk be, így olvasóinkat nem érheti meglepetésként, hogy Kazahsztánban is fontos szerepet játszik az itteni pilaf (plov), a palau, vagyis a fűszeres, rizses egytálétel. Üzbegisztánban külön plovra szakosodott éttermek is várják az éhes közönséget, pedig valaha kifejezetten ünnepi éltnek számított a fogás, egyébként Kazahsztánban is. A palau fűszerezése eltér az Üzbegisztánban megszokottól: a bárány vagy marha húsával, továbbá vöröshagymával és sárgarépával készített eledelt fokhagymával, korianderrel és köménnyel ízesítik, sőt gyakran kerül az ételbe szárított gyümölcs is.


Közkedvelt kazah étel a manti, ami bárány- vagy marhahússal töltött gombóc, ha megfőtt, tejföllel vagy paradicsomszósszal öntik le. Ismert burgonyával töltött változata is. Természetesen a hatalmas sztyeppei országban is rendkívül kedvelik a különböző húsokból készült saslikokat, amelyeket előtte bepácolnak, majd joghurtos szósszal kínálják. Belsőségek, tüdő, szív és máj felhasználásával készül a kuyrdak (vagy kuvirdag) nevű egytálétel, amit burgonyával, hagymával, és aprított zöldfűszerekkel tálalnak.
Ünnepeken mindig van az asztalon lóhúsból készült fogás. A kazahok kitenyésztettek egy olyan lófajtát is, amit kizárólag húsa miatt tartanak, nem használják már erejét.
Lóhúsból kolbászt is készítenek, amit kazinak neveznek. Kedvelt csemege a tevehús is, ám mivel az állatból kevesebbet tenyésztenek, ritka ünnepnapokon kerül az asztalra. Édesség gyanánt gyakran fogyasztanak baursakot, ami a mi fánkunk – talán nem is olyan távoli – rokona. Hasonlóan nem túl bonyolult – akár köretként is fogyasztható – a shelpek, ami hajaz a lángosra, csak tésztájába cukrot is tesznek. A zhent is igen gyakorlatias eledel: kölest pirítanak, amit fölengednek vajjal, cukorral, mazsolával, majd kidermesztik. A végére egy kis különlegesség, az airan, ami a mi kefírünkre hasonlító tejtermék.

A szerző történész, újságíró.

Ez a cikk az Eurázsia 2025januári számában jelent meg. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!
Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások