Magyarországra látogat a kínai elnök
Május 8-10. között Magyarországra látogat Xi Jinping kínai elnök - erősítette meg a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Magyarországra látogat a kínai elnök
Fókusz

Magyarországra látogat a kínai elnök

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Eurázsia 25/04/2024 12:32

Május 8-10. között Magyarországra látogat Xi Jinping kínai elnök - erősítette meg a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Korábbi sajtóhírek és hivatalos bejelentések szerint Xi Jinping hazánk előtt Franciaországba, valamint Szerbiába látogat.

„Xi Jinping utoljára még alelnökként 2009-ben járt hazánkban. Az hogy 2024-ben a magyar–kínai kapcsolatok 75. évfordulóján hazánkba látogat, az egy olyan jelzés lehet, hogy megerősíteni kívánják az egyébként jól működő kétoldalú kapcsolatokat, amely 2010-től a keleti nyitás politikájától kezdve még magasabb fokozatra kapcsolt”

- nyilatkozta Horváth Levente, az Eurázsia Központ igazgatója a Magyar Nemzetnek

„Magyarország és Kína ebben is egy véleményen vannak, és ezért is tud a két ország között jó kapcsolat kialakulni, hiszen hazánk is a békét támogatja a háború ellenében. A Kínai Népköztársaság világhatalomként hasonlóan gondolkodik, mint hazánk, ez az ún. konnektivitás, az államok közötti békés együttműködés, a háborúellenesség, továbbá a stabil államberendezkedés és a stabil gazdaság, amely a kínai kormány és a kínai vállalatok számára vonzó Magyarországban” – mondta.

„Magyarország számára Kína azért fontos gazdasági partner, mert a világ második legnagyobb gazdasága, 1,4 milliárdos piaca van, és fejlett technológiával rendelkezik. Ahhoz, hogy ezt a magyar vállalatok megfelelően ki is tudják használni, jó Kína-stratégiát kell kialakítaniuk. Kína számára azért fontos Magyarország, mert egy EU-s tagállamról van szó, jó földrajzi elhelyezkedéssel, valamint stabil politikai és gazdasági környezettel rendelkezik. Kína gazdasági együttműködéseket épít ki a világban, de ehhez stabil politikai környezet szükséges. Folyamatosan változó politikai környezetben az új kormányokkal mindig a nulláról kell kezdeni a tárgyalásokat, ez nem előnyös a hosszú távú tervek, együttműködések számára” - mondta korábban Horváth Levente az Indexnek.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások