Malajzia a stabilitásban és békében érdekelt
Malajzia el nem kötelezett ország, külpolitikáját a proaktivitás határozza meg, az arra való törekvés, hogy minden partnerrel megerősítse kapcsolatait és a gazdasági fellendülésre törekedjen.
Malajzia a stabilitásban és békében érdekelt
Vélemény

Malajzia a stabilitásban és békében érdekelt

Fotó: Hegedüs Róbert
02/02/2024 06:00

Francisco Munis,
Malajzia rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Magyarországon, Szlovéniában és Észak-Macedóniában

Malajzia politikai irányvonalát jelenleg a „Civil Malajzia" keretrendszer határozza meg, amely szélesebb kontextusban képzeli el országunk növekedését és fejlődését. A politikai keretrendszer célja, hogy olyan elvek és alapértékek mentén forradalmasítsa, tegye még hatékonyabbá az ország működését, amelyek egy befogadó és igazságos Malajziát foglalnak magukba. A Malajzia számára meghatározott értékek és magas szintű célok annak érdekében lettek kitűzve, hogy az ország emberséges és igazságos gazdasági fejlődéséről, növekedéséről váljon ismertté.

A külpolitikát illetően a „Civil Malajzia" a diplomácia és a nemzetközi ügyekben való jelentősebb szerepvállalás révén aktívan képviseli Malajzia nemzeti érdekeit. A béke, a stabilitás és a jólét fontos Malajzia számára, a saját régiójában és máshol egyaránt. Malajzia régóta folytatott pragmatikus külpolitikája, amely továbbra is a stabilitást és a békés együttélést támogatja a nemzetek igazságos és méltányos közösségének építésében, barátságos országgá tette Malajziát, amely nagyra értékeli más országokkal fenntartott kapcsolatait.

Malajzia el nem kötelezett ország, külpolitikáját a proaktivitás határozza meg, az arra való törekvés, hogy minden partnerrel megerősítse kapcsolatait és a gazdasági fellendülésre törekedjen. A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége, az ASEAN továbbra is Malajzia külpolitikájának sarokköve. Országunk 2025-ben tölti be az ASEAN soros elnöki tisztségét, arra fog törekedni, hogy segítse az ASEAN fejlődését, növelje a régió iránti érdeklődést, hiszen a szövetség a fenntartható és inkluzív világgazdaság feltörekvő és fontos támogatója.

Következetes elkötelezettségének és hitelességének köszönhetően Malajzia ma is a kereskedelem és a beruházások központjaként ismert. Stratégiai helyen fekszik Délkelet-Ázsiában, infrastruktúrája légi és tengeri hozzáférést biztosít minden régióhoz. Fenntartható és szilárd gazdasági alapjai, vállalkozásbarát gazdasági környezete és dinamikusan képzett munkaereje miatt Malajzia vonzó, versenyképes költségekkel rendelkező helyszín a szolgáltatások és az ipar számára. Megkönynyíti a külföldi vállalatok számára, hogy új, diverzifikál projekteket indítsanak a feldolgozóiparban és a kiválasztott szolgáltatási ágazatokban.

Kereskedő nemzetként Malajzia már most is erős kapcsolatokkal rendelkezik más régiók számos országával, beleértve az eurázsiai régiót is. Különböző kétoldalú és regionális szabadkereskedelmi megállapodásai, mint például az ASEAN szabadkereskedelmi megállapodás (AFTA), több mint négymilliárd fős potenciális globális piacot teremtenek. Felismerve annak fontosságát, hogy a konnektivitás javításával felszabadítsa a növekedési potenciált és megőrizze helyét a globális értékláncban, Malajzia más ASEAN-országokkal együtt úgy tervezte, hogy az ASEAN Connectivity 2025 terv összhangban lesz más regionális konnektivitási kezdeményezésekkel.

Bár földrajzilag távol vannak egymástól, Malajzia és Magyarország kapcsolatai mindig is szívélyesek voltak, és egészen 1969-ig, a diplomáciai kapcsolatok hivatalos felvételének évéig nyúlnak vissza. Malajzia és Magyarország hosszú ideje tartó gyümölcsöző és baráti kapcsolatai során a kétoldalú cserekapcsolatokat több tucatnyi megállapodással, szándéknyilatkozattal és magánszektorbeli együttműködéssel bővítették számos kölcsönösen előnyös területen. A kétoldalú kereskedelem hosszú évek óta lenyűgözően, évi több mint 500 millió euróra nőtt. Míg a kétoldalú kapcsolatok nagy részét a kereskedelem tette ki, folyamatosan arra ösztönözték a feleket, hogy az együttműködés új területeit keressék, például a beruházások, a mezőgazdaság, a technológia és a szolgáltatások terén. A hosszú évek óta tartó barátság jegyében mindkét ország kétoldalú és többoldalú platformokon is együttműködött a béke, a stabilitás és a jólét érdekében. Mindkét fél továbbra is törekszik arra, hogy a kapcsolatokat minden lehetséges módon továbbfejlessze.

A malajziai-magyar kétoldalú kapcsolatok 55. évfordulója alkalmából 2024-ben reméljük, hogy régóta fennálló kapcsolatainkat kölcsönösen előnyösen erősítjük tovább, és még szorosabbá tehetjük vezetőink és népeink közötti kapcsolatokat.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. februári számában jelent meg. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások