Mártonffy Balázs, Molnár Anna, Molnár Dóra, Nyáry Gábor: Kiberdiplomácia

Mártonffy Balázs, Molnár Anna, Molnár Dóra, Nyáry Gábor: Kiberdiplomácia


A könyv már címében is jelzi, hogy a változó világ, vagyis a kibertér hogyan ötvözi a régmúlt hagyományait, a diplomáciát a modern kor vívmányaival – ebből alakulhatott ki a kiberdiplomácia. Míg a diplomáciának hosszú évszázadokra visszanyúló hagyományai vannak, addig a „kiber” egy viszonylag új fogalom, és annak valódi tartalommal való megtöltésére a 21. századig kellett várni.

A kötet betekintést nyújt a kiberdiplomácia alapjaiba, és többek között rávilágít az olyan alapvető, a kérdéskör megértéséhez elengedhetetlenül szükséges fogalmak közötti különbségekre, mint a kiberdiplomácia, a digitális diplomácia vagy az e-diplomácia. Mindemellett elemzi az Európai Unió kiberdiplomáciai lépéseinek elméleti hátterét, és felfedi az egyes uniós lépések mögötti mozgatórugókat is. A könyv olvasása során az olvasó részletesen megismerkedhet a három nagyhatalom kiberpolitikájának alapjaival, valamint a három vezető európai állam utóbbi években elért kiberdiplomáciai eredményeivel. A kötet kitér a külgazdasági kapcsolatok kiberdiplomáciai vonatkozásaira, valamint olyan új típusú problémákat is felvillant, amelyek az adatbiztonsággal vagy a mesterséges intelligenciával kapcsolatosak.

Hasznos olvasmány lehet nemcsak a területen jártas és a kiberbiztonság iránt érdeklődő szakközönség számára, hanem mindenkinek, aki a világ problémáit és a mögöttes mozgatórugókat szeretné megérteni, különösen ebben az új, ötödik geopolitikai dimenzióban.

Mártonffy Balázs, Molnár Anna, Molnár Dóra, Nyáry Gábor: Kiberdiplomácia

Kiadó: Ludovika Egyetemi Kiadó

Kiadás éve: 2022

ISBN: 9789635316496

Oldalszám: 136

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások