Még modernebb Kínát, mindenki számára jobb világot sürgetett Xi Jinping elnök újévkor
A kínai modernizáció kitartó előmozdítását, a jobb életkörülmények megteremtését sürgette újévi köszöntőjében Xi Jinping kínai elnök, aki szerint arra kell törekedni, hogy a világ mindenki számára jobb hellyé váljon 2024-ben.
Még modernebb Kínát, mindenki számára jobb világot sürgetett Xi Jinping elnök újévkor
Tükör

Még modernebb Kínát, mindenki számára jobb világot sürgetett Xi Jinping elnök újévkor

Fotó: AFP/Xinhua/Ju Peng
Eurázsia 01/01/2024 13:01

A kínai modernizáció kitartó előmozdítását, a jobb életkörülmények megteremtését sürgette újévi köszöntőjében Xi Jinping kínai elnök, aki szerint arra kell törekedni, hogy a világ mindenki számára jobb hellyé váljon 2024-ben.

Xi Jinping úgy foglalta össze 2023-at, mint egy olyan évet, amikor az ország szilárd és erőteljes lépésekkel, jó szellemben és nagy bizalommal menetel előre, jelentette a Xinhua.

"2023-ban továbbra is elszántan és kitartóan haladtunk előre. Átmentünk a szelek és esők próbáján, gyönyörű jeleneteket láttunk kibontakozni az úton, és rengeteg valódi eredményt értünk el. Úgy fogunk emlékezni erre az évre, mint a kemény munka és a kitartás évére. Teljes bizalommal tekintünk a jövőbe és megyünk előre,"

mondta az országos televízióban és élőben közvetített beszédében.

Xi Jinping felidézte, hogy az elmúlt évben egyes vállalkozások nehéz időszakot éltek meg, voltak, akik nehezen találtak munkát és nehezen tudták kielégíteni az alapvető szükségleteiket, és egyes helyeket árvíz, tájfun, földrengés vagy más természeti katasztrófa sújtott.

"Amikor azt látom, hogy az emberek felnőnek a feladathoz, a nehézségek közepette egymás felé nyújtják a kezüket, szembeszállnak a kihívásokkal és leküzdik a nehézségeket, mélyen meghatódom,"

mondta.

Az elnök méltatta minden egyes kínai átlagember rendkívüli hozzájárulását, és dicsérte az embereket, mint akikre az ország számít, amikor azért küzd, hogy minden nehézségen vagy kihíváson felülkerekedjen.
,
"A célunk egyszerre inspiráló és egyszerű. Végső soron arról szól, hogy jobb életet biztosítsunk az embereknek,"

mondta Xi Jinping.

A kínai elnök kiemelte az ország iparának további modernizációját, a fejlett, intelligens és zöld iparágak megerősödését, valamint, hogy a huszadik egymást követő évben volt kiváló a termés, "a vizek tisztábbá, a hegyek zöldebbé váltak", folytatódott a vidék revitalizálása.

Xi Jinping hangsúlyozta továbbá az ország innovációvezérelt fejlődését, emlékeztetve arra, hogy a C919-es nagy utasszállító repülőgép kereskedelmi forgalomba állt, a kínai építésű tengerjáró befejezte próbaútját, a Shenzhou űrhajók folytatják küldetéseiket az űrben, a Fendouzhe tengeralattjáró pedig elérte a legmélyebb óceáni árkot.

Megjegyezte, hogy a Kínában tervezett és gyártott termékek, különösen a divatos márkák, rendkívül népszerűek a fogyasztók körében, és a Kínában gyártott mobiltelefonok legújabb modelljei azonnali piaci sikert aratnak, míg az új energiahordozók, a lítium akkumulátorok az ország gyártási képességének újabb bizonyítékait jelentik.

Xi Jinping a látványos sporteseményeket és a kínai sportolók kiválóságát a Csengtui FISU Egyetemi Világjátékokon és a Hangcsoui Ázsiai Játékokon, valamint a virágzó turizmust is.

A kínai elnök beszélt arról is, hogy Kína 2023-ban megtartotta a Kína-Közép-Ázsia csúcstalálkozót és a harmadik Övezet és Út Nemzetközi Együttműködési Fórumot, valamint számos diplomáciai eseményen látta vendégül a világ vezetőit.

"Csak a kölcsönösen előnyös együttműködés hozhat eredményt,"

hangsúlyozta Xi Jinping, aki arra is kitért, hogy 2024-ben lesz a Kínai Népköztársaság megalapításának 75. évfordulója.

Xi Jinping hangsúlyozta, hogy a reformokat és a nyitást minden területen el kell mélyíteni, tovább kell erősíteni az emberek fejlődésbe vetett bizalmát, elő kell mozdítani a gazdaság élénk fejlődését, és meg kell kettőzni az oktatás fellendítésére, a tudomány és a technológia fejlesztésére és a tehetséggondozásra irányuló erőfeszítéseket.

Elengedhetetlen, hogy továbbra is támogassuk Hongkongot és Makaót abban, hogy kihasználják sajátos erősségeiket, jobban integrálódjanak Kína általános fejlődésébe, és biztosítsák a hosszú távú jólétet és stabilitást - mondta. "Kína minden bizonnyal újraegyesül, és a Tajvani-szoros mindkét oldalán minden kínait közös céltudatosságnak kell összekötnie, és osztoznia kell a kínai nemzet megfiatalításának dicsőségében" - tette hozzá.

Felhívva a figyelmet a világ egyes részein még mindig tomboló konfliktusokra, Xi Jinping azt mondta, hogy a kínaiak nagyon is tisztában vannak azzal, hogy mit jelent a béke, és szorosan együtt fognak működni a nemzetközi közösséggel az emberiség közös javáért, egy olyan közösséget fognak építeni, amely közös jövőt biztosít az emberiség számára, és jobb hellyé teszik a világot mindenki számára - írta a Xinhua.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások