Megkezdte európai útját a kínai elnök
Xi Jinping kínai elnök vasárnap megérkezett Franciaországba, a jövő hét folyamán Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
Megkezdte európai útját a kínai elnök
Fókusz

Megkezdte európai útját a kínai elnök

Fotó: AFP/pool/Michel Euler
Őry Mariann 05/05/2024 17:01

Xi Jinping kínai elnök vasárnap megérkezett Franciaországba, a jövő hét folyamán Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.

A kínai elnök a járvány miatt öt év után először utazik Európába. "Közvetlenül e 2019-es látogatás előtt az EU átalakította Kína-politikáját, és az ún. partner, versenytárs, rivális meghatározást vette fel a Pekinggel való kapcsolatának leírására" - írta az SCMP tudósítója, Finbarr Bermingham. "Most Peking Franciaországba, Xi három országot érintő európai körútjának első állomásába, vetette reményeit, hogy a kínai termékekkel és a piacra jutással kapcsolatos, az elmúlt hónapokban megnövekedett ellenőrzés közepette pozitívabb és pragmatikusabb Kína-politika elfogadására ösztönözze az uniót" - tette hozzá.

"Kína várakozással tekint a Franciaországgal való együttműködés elé ezen a látogatáson keresztül, hogy tovább erősítsük a kölcsönös politikai bizalmat, a szolidaritást és az együttműködést, hogy közösen emelhessük magasabb szintre átfogó stratégiai partnerségünket és lendületet adjunk a szilárd és stabil Kína-EU kapcsolatnak" - mondta Lin Jian, a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn.

Bermingham szerint Emmanuel Macron francia elnök "megpróbálja majd meggyőzni kínai kollégáját arról, hogy az EU élesebb megközelítése nem Kína-ellenes keresztes hadjárat, hanem annak természetes következménye, hogy a blokk megerősítette védekezését, Peking pedig az európaiak többéves kérése ellenére sem igazította ki gazdasági modelljét". Megjegyezte, hogy Macron elviszi a kínai vezetőt "a Pic du Midi hegycsúcsra, a Pireneusok hegységbe, ahol sok gyermekkori nyaralást töltött nagymamájával". "Az Élysée Palota ezt Macron tavalyi kínai útja tükörképének tekinti, amikor Xi elvitte őt a déli Guangdong tartományba, ahol apja kormányzó volt a Teng Hsziao-ping-korszakban" - tette hozzá.

"Nem azt javaslom, hogy távolodjunk el Kínától. Úgy gondolom azonban, hogy jobban meg kell védenünk nemzetbiztonságunkat, szuverenitásunkat, kockázatmentesítenünk kell ellátási láncaink egy részét, és sokkal reálisabban kell megvédenünk érdekeinket" - mondta Emmanuel Macron a francia médiának.

A Global Times által idézett szakértők szerint a franciaországi, szerbiai és magyarországi látogatások lendületet adnak a kínai-európai kapcsolatok további fejlődésének, bemutatva, hogy a két fél képes a hagyományos geopolitikán túlmutató pozitív interakciókat és kölcsönösen előnyös együttműködést fenntartani.

„Xi Jinping utoljára még alelnökként 2009-ben járt hazánkban. Az hogy 2024-ben a magyar–kínai kapcsolatok 75. évfordulóján hazánkba látogat, az egy olyan jelzés lehet, hogy megerősíteni kívánják az egyébként jól működő kétoldalú kapcsolatokat, amely 2010-től a keleti nyitás politikájától kezdve még magasabb fokozatra kapcsolt”

- nyilatkozta Horváth Levente, az Eurázsia Központ igazgatója a Magyar Nemzetnek

„Magyarország és Kína ebben is egy véleményen vannak, és ezért is tud a két ország között jó kapcsolat kialakulni, hiszen hazánk is a békét támogatja a háború ellenében. A Kínai Népköztársaság világhatalomként hasonlóan gondolkodik, mint hazánk, ez az ún. konnektivitás, az államok közötti békés együttműködés, a háborúellenesség, továbbá a stabil államberendezkedés és a stabil gazdaság, amely a kínai kormány és a kínai vállalatok számára vonzó Magyarországban” – mondta.

„Magyarország számára Kína azért fontos gazdasági partner, mert a világ második legnagyobb gazdasága, 1,4 milliárdos piaca van, és fejlett technológiával rendelkezik. Ahhoz, hogy ezt a magyar vállalatok megfelelően ki is tudják használni, jó Kína-stratégiát kell kialakítaniuk. Kína számára azért fontos Magyarország, mert egy EU-s tagállamról van szó, jó földrajzi elhelyezkedéssel, valamint stabil politikai és gazdasági környezettel rendelkezik. Kína gazdasági együttműködéseket épít ki a világban, de ehhez stabil politikai környezet szükséges. Folyamatosan változó politikai környezetben az új kormányokkal mindig a nulláról kell kezdeni a tárgyalásokat, ez nem előnyös a hosszú távú tervek, együttműködések számára” - mondta korábban Horváth Levente az Indexnek.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások