Megszűnőben a dollár egyeduralma
A kulcsfontosságú gazdasági szektoroknak a fenntarthatóság előmozdításában betöltött szerepéről beszélgettek a Budapest Eurasia Forum gazdasági panelének résztvevői. Szó esett arról is, hogyan alakul a dollár szerepe.
Megszűnőben a dollár egyeduralma
Selyemutak

Megszűnőben a dollár egyeduralma

Kuti Zsolt, az MNB ügyvezető igazgatója kérdezte Pozsár Zoltán közgazdászt (Fotó: Hegedüs Róbert)
Pataki Zoltán 26/11/2023 09:00

A kulcsfontosságú gazdasági szektoroknak a fenntarthatóság előmozdításában betöltött szerepéről beszélgettek a Budapest Eurasia Forum gazdasági panelének résztvevői. Szó esett arról is, hogyan alakul a dollár szerepe.

A Budapest Eurasia Forum második napjának nyitó beszélgetésén Pozsár Zoltánnal, az Ex Uno Plures inc. alapító-vezérigazgatójával beszélgetett Kuti Zsolt, az MNB ügyvezető igazgatója. Pozsár Zoltán elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben jóval szorosabb kapcsolat alakult ki a pénzügyek és a geopolitika között. Példaként felhozta az Egyesült Államok és Kína közötti versengést, amelynek az egyik fontos dimenziója éppen a gazdaság és a pénzügyek. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a második világháború után az amerikai dollár vált egyeduralkodóvá a nemzetközi pénzügyekben. Ebben viszont az utóbbi években változás indult el, ennek pedig két fő mozgató rugója van. Egyrészt Nyugaton megindult az ellátási láncok lerövidítése, a Kelet ezzel párhuzamosan pedig egyre határozottabban akar leválni a nyugati, dollár alapú rendszerről.

Ez természetesen nem fogja a dollár eltűnését eredményezni, ugyanakkor az amerikai fizetőeszköz mellett meg fognak jelenni más jelentős regionális valuták. Ebben fő szerepe lesz Kínának, amelynek szándéka, hogy nemzetközi tartalékvalutát csináljon a renminbiből. Pozsár Zoltán kiemelte, hogy Kína ennek elérését sokáig a nyugati monetáris rendszeren keresztül képzelte el, ugyanakkor az, hogy az Egyesült Államok fegyverként kezdte használni a dollárt, ráébresztette Pekinget, hogy kénytelen lesz egy alternatív monetáris rendszert kialakítani céljainak elérése érdekében. Ebben jelentős szerepe lesz az Övezet és Út kezdeményezésnek is – tette hozzá. Pozsár szerint az lenne az üdvözlendő, ha ezek a különböző monetáris rendszerek egymás mellett, együttműködve tudnának létezni.

Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója és Christian H. M. Ketels beszélgetése (Fotó: MNB/Koncz Márton)
H. M. Ketels, a Harvard Business School tudományos főmunkatársa és Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója arról beszélgetett, hogy a versenyképesség nem először merül fel fő kérdésként a világgazdaságban. A nyolcvanas-kilencvenes években például Japán jelentette a versenytársat az Egyesült Államokkal szemben, valamint előtérbe került az EU-ban is a szuverén adósságválság idején. Ketels úgy fogalmazott, Kína és az Egyesült Államok mostani versengése nem egy zéró összegű játék. Szerinte a win-win szituációként kellene felfogni, mivel minden államnak jót tesz, ha megjelenik egy olyan versenytárs, amely egészséges versenyt állít a másik félnek.
Sebestyén Géza, Bai Chong-en, Gecse Mariann, Chris Leck és Lorenzo Tavazzi a gazdasági panelbeszélgetésen (Fotó: Hegedüs Róbert)

A gazdasági panelben Bai Chong-En, a Tsinghua Egyetem Közgazdasági és Menedzsment Iskola dékánja, Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary nyugat-balkáni közkapcsolati és kommunikációs igazgatója, Chris Leck, a szingapúri miniszterelnöki hivatal  vezető tisztségviselője, és Lorenzo Tavazzi, a The European House Ambrosetti nemzetközi vezetője az új feltörekvő gazdasági területekről beszélgettek, Sebestyén Géza, MCC Gazdaságpolitikai Műhelye vezetőjének moderálásával. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a jövőben többek között a mesterséges intelligencia, a telekommunikáció fogja meghatározni a gazdaságot.

A szerző külpolitikai újságíró.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások