Népszerűség a Nagy Falon túl
Puskás Ferenc emlékét őrzik a Távol-Keleten, sőt egész Ázsiában is. Erről beszélt lapunknak Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.
Népszerűség a Nagy Falon túl
Sport

Népszerűség a Nagy Falon túl

Szabáh al-Hálid al-Hamad al-Szabáh kuvaiti külügyminiszter is szívesen fogadta 2017-ben a magyar partnerétől ajándékba kapott Puskás-mezt. (Fotó: KKM)
Dénes Tamás 20/12/2023 07:00

Puskás Ferenc emlékét őrzik a Távol-Keleten, sőt egész Ázsiában is. Erről beszélt lapunknak Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Puskás Ferenc a Távol-Keleten is ismert, sőt, sztár – kezdte beszélgetésünket Szöllősi György. – Nagyon érdekes, hogy miért. Játékosként nem jutott el oda, sem Kínába, sem Japánba, sem Dél-Koreába. Különleges módon eleinte Pekingben, illetve Kínában azok a játékosok ismertették meg a nevét – amellett, hogy vélelmezhetjük, az Aranycsapat sikereinek a híre azért eljutott a Nagy Falon túlra is –, akik hajdanán több mint egy éven keresztül Magyarországon tanultak futballozni, majd az ottani válogatott tagjai, később az ottani labdarúgás vezetői lettek.

Japánban például járt.

– Éppen harminc évvel ezelőtt. Akkoriban már itthon élt, az MLSZ pedig, afféle utazó nagykövetként, elvitte a csapattal a Kirin-kupára. Egyébként úgy tudom, segédkezett az első ázsiai világbajnokság előtt a japán-koreai pályázatnál is.

Puskás Ferenc éppen olyan „időtlen” sztár, mint Pelé vagy Di Stéfano. Esetében pedig csak még fokozza az ismertségét a FIFA Puskás-díja.

– Ezzel tökéletesen egyetértek, sőt, tényekkel, személyes emlékeimmel is alá tudom támasztani. Öt éve Sanghajban jártam, elvittük az ottani expóra a Puskás-díjat. Elképzelhetetlenül nagy sikere volt. Rengeteg gyerek, fiatal fényképezkedett a díjjal, s ennek kapcsán megismerték a névadót is, amikor pedig Malajziában, gyerekfutballisták edzésén jártam, a Puskás név említésekor rávágták: „Puskás Award”, vagyis a FIFA Puskás-díja miatt ismeri ma már sok fiatal a magyar zseni nevét. Vagy éppen a FIFA-videójátékból, amit évente háromszáz millióan vásárolnak meg. De említhetném még a szintén nagyon népszerű Panini-kártyákat, negyvennyolc országba jutottak el a közelmúltban a Puskás-kártyák, amikor a PUSKAS.COM-nak hároméves szerződése volt az olasz céggel.

Ázsia óriási terület, ha jól gondolom, különböző helyeken különböző módon őrzik Puskás Ferenc emlékét.

– Kiemelném Szaúd-Arábiát, Malajziát és Ausztráliát is. Utóbbit azért sorolom ide, mert a futballban az ázsiai szövetséghez tartozik, talán sokan tudják, hogy a világbajnoki selejtezőkön is az ázsiai zónában indul. A szaúdi futballról mostanában rengeteget hallani, amikor Puskás odaszerződött egykori madridi csatártársával, az argentin Héctor Riallal a válogatottat vezetni, talán még rendes futballpálya sem volt. Malajziában, Kuala Lumpurban egy magyar sportfilmfesztiválon jártunk néhány éve, oda is elvittük a Puskás-díjat, ahol egyébként a Puskás Hungaryt is vetítették. A díszvendég egy Mohd Faiz Subri nevű maláj futballista volt, akinek korábban még a saját hazájában is alig ismerték a nevét, de hat éve elnyerte a Puskás-díjat és az híressé tette, amolyan celebstátuszba került. Ő volt az első ázsiai, akinek a gólját az év legszebbjének választották. Azóta akadt még egy, a dél-koreai Son Heung-min, aki Harry Kane távozása óta a Tottenham első számú sztárja. Az edzője pedig az ausztrál Angelos Postecoglou, akinek hajdanán Puskás Ferenc volt a mestere, s ezt ő nagyon gyakran hangoztatja. Azt is, hogy milyen sokat tanult tőle, mennyire kedvelte, még fuvarozta is sokat autóval.

Ha már az ausztráloknál tartunk: Európán kívül talán ott, Melbourne-ben ápolják a legaktívabban az emlékét. Novák Katalin köztársasági elnök nemrégiben, ott járva virágot helyezett el a szobrán.

– Óriási népszerűséget vívott ki magának, amikor ott dolgozott, főként a helyi görög – és persze a magyar – közösség soraiban, egyébként bajnokságot és kupát is nyert a South Melbourne csapatával. Itt, a helyi Olimpiai parkban áll a déli félteke eddig egyetlen Puskás-szobra is.


A szerző sportújságíró, futballtörténész.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. januári számában jelent meg, honlapunkon később válik elérhetővé. A magazin legújabb száma már elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások